Wykonanie
Dzisiaj przepis na snickersa czyli ciasto karmelowo-
orzechowe :) Najlepiej zrobić je na dzień lub dwa przed podaniem, wówczas ciasto zmięknie i będzie jeszcze lepsze.Przepis znalazłam tutaj, sprawdziłam i polecam :) Przepis przepisuję prawie w całości, jedyną rzeczą jaką zmieniłam to fakt, że dodałam gotową masę kajmakową, którą przesmarowałam również górę placka przed wyłożeniem go masą
orzechową.Zrobiłam je na roczek naszej pociechy i okazało się strzałem w dziesiątkę, wszystkim bardzo smakowało, więc śmiało polecam.A poniżej przedstawiam zdjęcia ostatniego ocalonego kawałka :D
Składniki:Ciasto:4 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki
cukru pudru1
jajko3
żółtka30 dag
masła3 łyżki
mleka4 łyżki
miodu2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 opakowanie
cukru waniliowegoMasy do przełożenia:2 budynie o smaku
krówek (można też użyć
waniliowych)¾ l
mlekacukier (ilość podana na opakowani budyniów)masa kajmakowaMasa orzechowa100 g
masła2 łyżki
cukru4 łyżki
miodu200 g drobno posiekanych
orzechów włoskichMąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z
sodą.
Masło pokroić na mniejsze kawałki, posiekać z
mąką. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Podzielić je na trzy równe części. Trzy blaszki o wymiarach 22 x 32 cm (mogą być nieco większe, bo placki w czasie pieczenia mocno wyrastają) wyłożyć papierem do wypieków. Placki rozwałkować na odpowiednią wielkość (trzy identyczne prostokąty), można to od razu robić na papierze i razem z nim przekładać na blachy. Piec najlepiej jednocześnie (choć jeśli nie ma takiej możliwości można pojedynczo) ok. 10-12 minut w temperaturze 180-190° C.Budynie ugotować w ¾ litra
mleka (czyli pomniejszając ilość
mleka o 25%, zakładając, że używacie standardowego proszku budyniowego – czyli 1 op. na ½ litra).Na jeden blat wyłożyć gorący
budyń. Przykryć drugim blatem . Posmarować go ciepłą masą kajmakową. Całość przykryć ostatnim blatem, który również należy posmarować dość cienką warstwą kajmaku.. Przygotować masę
orzechową.
Orzechy posiekać.W rondelku z grubym dnem rozpuścić
masło,
cukier i
miód, dodać posiekane
orzechy, wymieszać.Jeszcze gorącą masę rozprowadzić na cieście. Odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc lub dłużej, żeby ciasto skruszało (ciasto z
miodem potrzebuje czasu, żeby zmięknąć i wchłonąć wilgoć z masy).