ßßß Cookit - przepis na MIODOWNIK

MIODOWNIK

nazwa

Wykonanie

Ciasto pachnące miodem, który nadaje mu także ładny złoty kolor. Przełożony smacznym puszystym kremem, z polewą. Najsmaczniejszy dopiero po dwóch dniach od przygotowania.
Ciasto: forma 23 x 23 cm
60 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
3 . łyżki . miodu
15 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka szczypta soli
Krem grysikowy
8 łyżek kaszy manny
750 ml mleka
12 dag cukru
20 dag masła
10 dag cukru pudru
cukier waniliowy
POLEWA
Sposób wykonania:
Ciasto
Wszystkie składniki, zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Podzielić na trzy równe części, każdą część ciasta rozwałkować przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 10-15 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu ciasta wyjąć z formy i przestudzić.
Krem
Do rondla wlać 500 ml mleka zagotować. 250 ml mleka wymieszać z kaszą manną oraz cukrem, cukrem waniliowy i wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszać do czasu aż kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem, do masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem.
Pierwszy blat ciasta smarujemy połową kremu, na to wykładamy kolejny blat ciasta smarujemy pozostałą częścią kremu, przykrywamy trzecim blatem i polewamy polewą
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2014/11/miodownik.html