Wykonanie


Dziś pyszna i rozgrzewająca włoska zupa z klopsikami, która jest tez bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych. Istnieje wiele wersji tego przepisu, w każdym domu czy restauracji podaje się ją odrobinę inaczej, ale jej obowiązkowym składnikiem są klopsiki i warzywa. Po przejrzeniu wielu przepisów, stworzyłam swoją zupę - to jedna z lepszych, które przyrządziłam. Idealna na chłodne dni, polecam, smacznego:) na klopsiki:450-500 g
mielonego mięsa z indyka,pół szklanki startego
parmezanu,około pół szklanki
bułki tartej,
jajko,łyżka lub dwie
mleka,starty ząbek
czosnku,mała
cebula,kilka posiekanych listków świeżej
bazylii,2 łyżki posiekanej
natki pietruszki,opcjonalnie skórka starta z połowy
cytrynysól,
pieprzok. 2 l domowego
bulionu drobiowego,puszka
pomidorów lub 3 czubate łyżki
koncentratu pomidorowego,
cebula,2
marchewki,2-3 gałązki
selera naciowego,ząbek
czosnku,opcjonalnie pół małej
cukinii,kilka łyżek posiekanej
natki pietruszki i
bazylii,
sól,
pieprz,
oregano,
tymianek (do smaku),kilka łyżek startego
parmezanu do posypania każdej porcjiopcjonalnie ugotowany
makaron (najlepiej drobny)Połączyć składniki na klopsy, wyrobić i formować małe kuleczki (warto wcześniej usmażyć małą porcję na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić
mięsnej masy). Szybko przesmażyć klopsiki na małej ilości tłuszczu (do zarumienienia, mają dogotować się w zupie) i odłożyć. Drobno posiekać
cebulę i
czosnek,
seler i
cukinię pokroić w małą kostkę,
marchewkę w plasterki. Warzywa przesmażyć na patelni po
mięsie,
czosnek dodać na końcu. Gdy będą lekko zarumienione, wrzucić je do gotującego się
bulionu, wlać
pomidory z puszki wraz z zalewą (lub dodać koncentrat). Doprawić. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, wrzucić klopsiki i gotować jeszcze 5 minut lub do czasu, gdy nie będą surowe w środku. Dodać świeże
zioła. Zupę podawać z
makaronem posypaną
parmezanem.