Wykonanie
Inspiruje mnie wiele przepisów kuchni włoskiej i uwielbiam programy kulinarne gotujących Włochów. Ostatnio przypomniałam sobie kilka odcinków Kitchen Boss, gdzie Buddy Valastro przygotował
między innymi sycylijski
makaron z
bakłażanem. Od razu postanowiłam stworzyć swoją wersję tego prostego, smacznego dania. Idealne na szybki, bezmięsny obiad. Smacznego:) na 2-3 porcje:mały
bakłażan,puszka
pomidorów,opcjonalnie łyżka
koncentratu pomidorowego,3 ząbki
czosnku,duża
cebula,opcjonalnie kilka dużych
pieczarek (w oryginalnym przepisie nie ma tego składnika),pół pęczka świeżej
bazylii,kilka łyżek
natki pietruszki,ok. 400 g
makaronu (u mnie
razowe świderki)starty
parmezan i/lub
ricotta do posypania gotowego dania,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
tymianek,
oregano, ew.
słodka papryka3/4
bakłażana pokroić w kostkę, pozostałą część w plastry (wcześniej można posolić warzywo, by pozbyć się goryczki).
Cebulę i
czosnek drobno posiekać. Wszystkie warzywa podsmażyć wraz z plasterkami
pieczarek na małej ilości tłuszczu, po kilku minutach zalać całość
pomidorami (gdyby płynu było za mało, można dolać trochę
wody lub
bulionu). Doprawić i dusić całość ok. 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodać posiekane
zioła. W tym czasie na osobnej patelni usmażyć plastry
bakłażana (można je tez usmażyć w panierce z
bułki tartej) i ugotować
makaron. Sos połączyć z ugotowanym
makaronem, na wierzchu każdej porcji ułożyć plastry
bakłażana, posypać całość
serem.