ßßß Cookit - przepis na Makaron z szynką i pieczarkami w sosie pomidorowo- śmietanowym

Makaron z szynką i pieczarkami w sosie pomidorowo- śmietanowym

nazwa

Wykonanie

Ostatnio mam trochę mniej czasu na gotowanie - w takich sytuacjach zazwyczaj przyrządzam szybki sos, który mogę podać z makaronem lub ryżem. Z resztek wędliny i pieczarek wymyśliłam banalnie proste danie z moim ulubionym sosem pomidorowo-śmietanowym. Dodatek śmietanki jest tu opcjonalny, jeśli zdecydujemy się na wersję czysto pomidorową, do jej przygotowania warto użyć domowego bulionu. Smacznego:) dla 2 - 3 osób:
ok. szklanki posiekanej w kostkę szynki,
ok. 200-250 g pieczarek,
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
ok. 1/2 - 3/4 szklanki śmietanki kremówki (może być też 18%) - lub do smaku,
sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, posiekana natka pietruszki
starty parmezan,
makaron do podania
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Składniki przesmażyć, dodać szynkę, po kilku minutach zalać wszystko koncentratem i śmietanką, doprawić do smaku. Mieszać i poczekać, aż sos zgęstnieje. Danie podawać z makaronem posypane natką pietruszki i startym parmezanem.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/03/makaron-z-szynka-i-pieczarkami-w-sosie.html