Wykonanie
Ostatnio mam trochę mniej czasu na gotowanie - w takich sytuacjach zazwyczaj przyrządzam szybki sos, który
mogę podać z
makaronem lub
ryżem. Z resztek
wędliny i
pieczarek wymyśliłam banalnie proste danie z moim ulubionym
sosem pomidorowo-
śmietanowym. Dodatek
śmietanki jest tu opcjonalny, jeśli zdecydujemy się na wersję czysto
pomidorową, do jej przygotowania warto użyć domowego
bulionu. Smacznego:) dla 2 - 3 osób:ok. szklanki posiekanej w kostkę
szynki,ok. 200-250 g
pieczarek,
cebula,2-3 ząbki
czosnku,mały słoiczek
koncentratu pomidorowego,ok. 1/2 - 3/4 szklanki
śmietanki kremówki (może być też 18%) - lub do smaku,
sól,
pieprz,
bazylia,
oregano,
tymianek, posiekana
natka pietruszkistarty
parmezan,
makaron do podania
Pieczarki pokroić w plasterki,
cebulę i
czosnek drobno posiekać. Składniki przesmażyć, dodać
szynkę, po kilku minutach zalać wszystko koncentratem i
śmietanką, doprawić do smaku. Mieszać i poczekać, aż sos zgęstnieje. Danie podawać z
makaronem posypane
natką pietruszki i startym
parmezanem.