Wykonanie
Makaron conchiglioni ( duże muszle) nazywany bywa również Jumbo Shelles . Idealnie nadaje się do nadziewania. Zazwyczaj nadziewam je farszem
serowym,
szpinakowym lub mięsnym. Jednak dziś naszła mnie ochota na farsz
pieczarkowy z
ricottą. Farsz jest puszysty i kremowy, a muszelki po zapieczeniu lekkie i delikatne.Składniki:20 sztuk
makaronu conchiglionipo 25 dag
sera ricotta i
pieczarek6 dag
szynki2 małe
cebulepo pół czerwonej i
żółtej paprykipół szklanki tartego
parmezanuoliwa z oliwek3 łyżki posiekanej i
natki pietruszkisól,
pieprzSos:2
puszki pomidorów w zalewie2 ząbki
czosnkusól,
pieprzoreganobazyliaWykonanie:
Makaron ugotować al dente z odrobiną
oleju. Odcedzić i ułożyć na ściereczce.
Cebulę posiekać, zeszklić na
oliwie z oliwek, dodać pokrojoną w małą kostkę
paprykę oraz
szynkę i smażyć 4 minuty. Dodać pokrojone w małą kostkę
pieczarki i smażyć aż
woda odparuje. Zdjąć z ognia, dodać
ricottę,
natkę,
bazylię, doprawić
solą i
pieprzem.
Pomidory zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
suszonym oregano i
bazylią. Sos wylać do naczynia żaroodpornego.
Makaron nadziać farszem, ułożyć w naczyniu, posypać tartym
parmezanem i zapiekać 20 min. w 180 stopniach.