ßßß Cookit - przepis na Conchiglioni faszerowane pieczarkami i ricottą

Conchiglioni faszerowane pieczarkami i ricottą

nazwa

Wykonanie

Makaron conchiglioni ( duże muszle) nazywany bywa również Jumbo Shelles . Idealnie nadaje się do nadziewania. Zazwyczaj nadziewam je farszem serowym, szpinakowym lub mięsnym. Jednak dziś naszła mnie ochota na farsz pieczarkowy z ricottą. Farsz jest puszysty i kremowy, a muszelki po zapieczeniu lekkie i delikatne.
Składniki:
20 sztuk makaronu conchiglioni
po 25 dag sera ricotta i pieczarek
6 dag szynki
2 małe cebule
po pół czerwonej i żółtej papryki
pół szklanki tartego parmezanu
oliwa z oliwek
3 łyżki posiekanej i natki pietruszki
sól, pieprz
Sos:
2 puszki pomidorów w zalewie
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oregano
bazylia
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente z odrobiną oleju. Odcedzić i ułożyć na ściereczce. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie z oliwek, dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz szynkę i smażyć 4 minuty. Dodać pokrojone w małą kostkę pieczarki i smażyć aż woda odparuje. Zdjąć z ognia, dodać ricottę, natkę, bazylię, doprawić solą i pieprzem.
Pomidory zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano i bazylią. Sos wylać do naczynia żaroodpornego. Makaron nadziać farszem, ułożyć w naczyniu, posypać tartym parmezanem i zapiekać 20 min. w 180 stopniach.
Źródło:http://smakowisko.pl/conchiglioni-faszerowane-pieczarkami-i-ricotta