ßßß
Jeśli nie próbowaliście robić majonezu w domu, a jesteście fanami tego genialnego sosu to obiecuję, że nie będziecie zawiedzeni. Ja majonez uwielbiam i to właśnie ten domowy skradł moje serce ;) Szczerze mówiąc nie pamiętam już kiedy ostatni raz zdarzyło mi się kupić gotowy, sklepowy odpowiednik. Można go doprawić pod własny smak i zrobić praktycznie w każdej chwili, składniki zazwyczaj mam już w szafkach i lodówce, więc wystarczy kilka minut i idealny sos do jajek czy kanapek gotowy! Wiem, że tradycyjnie majonez powinien się składać z żółtek jaj i taka wersja jest zupełnie inna w smaku, ale tym razem pokazuję coś bardziej podobnego do kupnego majonezu, który wszyscy dobrze znamy chociażby z tradycyjnych polskich sałatek. Spróbujcie go wykonać chociaż raz ;)► jajko [2 sztuki]► olej rzepakowy[215 g/ 1 szklanka]► ocet/sok z cytryny [2 łyżeczki]► sól [1 łyżeczka]► pieprz mielony [1/2 łyżeczki]► musztarda [1 łyżeczka]Jajka sparzyć we wrzątku i wbić do słoika/miski.Zalać olejem i doprawić. Dodać sok z cytryny lub ocet i musztardę.Do słoika włożyć blender i miksować przy samym dnie przez ok. 30 sekund aż płyn zacznie się zmieniać w emulsje i podnosić do góry.Powoli unosić końcówkę blendera, aby cały olej zmienił się z biały majonez.Po zblendowaniu spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.