Wykonanie
Pomysł na ten sernik chodził za mną już od jakiegoś czasu, ponieważ zimą zawsze mam w domu zatrzęsienie
pomarańczy i
mandarynek :) Wyobraziłam sobie jak pysznie będzie smakować aromatyczny,
pomarańczowy sernik pełen soczystych plastrów
pomarańczy na wierzchu i wiedziałam, że muszę takie cudo upiec :))Początkowo chciałam
pomarańcze kandyzować, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i postanowiłam szybciutko przygotować obłędny
pomarańczowy krem - orange
curd, na który przepis podawałam Wam już kilka dni temu i posmarować nim wierzch sernika, i dopiero przykryć go soczystymi plasterkami
pomarańczy w naturalnej postaci :) Dzięki temu uzyskałam trzy genialne warstwy: aksamitny, kremowy, ciężki sernik, przepięknie pachnący
skórką pomarańczową, o subtelnym smaku
pomarańczy, do tego słodki, mocno
pomarańczowy, cudowny krem i soczyste, plastry świeżej
pomarańczy. Całość podana na
czekoladowym spodzie z pełnoziarnistych
herbatników :) Chyba nie muszę Was dłużej zachęcać, hmm ?! :) Sernik jest cudowny, sernik łatwy do zrobienia, pięknie się prezentuje i nic, tylko go jeść :DSKŁADNIKI NA SPÓD
CIASTECZKOWY:190 g
herbatników (użyłam pełnoziarnistych)60 g
masła2 łyżki ciemnego
kakaoSKŁADNIKI NA SERNIK (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):750 g
twarogu sernikowego z wiaderka (użyłam "Delfiko")4 duże
jajka3/4 szklanki
cukru3,5 łyżki
mąki ziemniaczanej200 ml
śmietany kremówki 36%ziarenka z 1
laski wanilii lub 1
cukier wanilinowyskórka otarta z 1 dużej
pomarańczyDODATKOWO:3/4 porcji Orange
Curd (Krem
Pomarańczowy) z tego przepisu lub, jeśli wolisz, przygotuj porcję Orange
Curd tylko do tego sernika z podanych proporcji:2
żółtka1
jajko100 g
cukru70 g
masła100 ml świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczyskórka otarta z 1
pomarańczy1 łyżeczka
soku z limonki (lub
cytryny)SKŁADNIKI NA WIERZCH:2 większe
pomarańczeWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C .Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Boków nie wykładaj. Nie smaruj niczym tortownicy.
Owiń ją z zewnątrz dwu-trzykrotnie szczelnie folią aluminiową, ponieważ ciasto będzie pieczone w kąpieli
wodnej.SPÓD
CIASTECZKOWY:
Ciastka wraz z
kakao umieść w malakserze lub blenderze i zmiel na piasek (lub rozgnieć tłuczkiem).
Masło roztop w małym garnuszku i dodaj do
ciastek. Zmiksuj całość lub wymieszaj.Masę
ciasteczkową przełóż do formy, porządnie i równo wyłóż nią jej dno.Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.SERNIK:Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na jednolitą masę. Nie miksuj długo, tylko do połączenia się składników, aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy. Masę przelej do tortownicy na schłodzony spód.Tortownicę umieść w większej blaszce lub naczyniu żaroodpornym . Zalej naczynie mniej więcej do połowy wysokości tortownicy gorącą
wodą . Wstaw do piekarnika i piecz sernik 55-60 minut, aż masa będzie ścięta na powierzchni. Wyjmij sernik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.ORANGE
CURD (KREM
POMARAŃCZOWY):W garnuszku rozmieszaj
jajka wraz z
żółtkami i
cukrem za pomocą widelca lub rózgi kuchennej. Lekko podgrzej do rozpuszczenia się
cukru.Wlej sok z
pomarańczy i
limonki (lub
cytryny), dosyp otartą skórkę i dodaj
masło. Dokładnie zamieszaj.Teraz na małej mocy palnika mieszaj tak długo, aż wszystko się rozpuści i krem zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu. Uważaj, aby go nie przypalić!DEKOROWANIE:Sernik posmaruj go orange
curdem i ułóż 5-7 mm plastry
pomarańczy: obranych ze skórki, z odkrojoną białą warstwą skórki (albedo) aż do miąższu.Sernik wstaw na całą noc do lodówki. Gotowe! Smacznego!