ßßß Cookit - przepis na SERNIK POMARAŃCZOWY

SERNIK POMARAŃCZOWY

nazwa

Wykonanie

Pomysł na ten sernik chodził za mną już od jakiegoś czasu, ponieważ zimą zawsze mam w domu zatrzęsienie pomarańczy i mandarynek :) Wyobraziłam sobie jak pysznie będzie smakować aromatyczny, pomarańczowy sernik pełen soczystych plastrów pomarańczy na wierzchu i wiedziałam, że muszę takie cudo upiec :))
Początkowo chciałam pomarańcze kandyzować, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i postanowiłam szybciutko przygotować obłędny pomarańczowy krem - orange curd, na który przepis podawałam Wam już kilka dni temu i posmarować nim wierzch sernika, i dopiero przykryć go soczystymi plasterkami pomarańczy w naturalnej postaci :) Dzięki temu uzyskałam trzy genialne warstwy: aksamitny, kremowy, ciężki sernik, przepięknie pachnący skórką pomarańczową, o subtelnym smaku pomarańczy, do tego słodki, mocno pomarańczowy, cudowny krem i soczyste, plastry świeżej pomarańczy. Całość podana na czekoladowym spodzie z pełnoziarnistych herbatników :) Chyba nie muszę Was dłużej zachęcać, hmm ?! :) Sernik jest cudowny, sernik łatwy do zrobienia, pięknie się prezentuje i nic, tylko go jeść :D
SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY:
190 g herbatników (użyłam pełnoziarnistych)
60 g masła
2 łyżki ciemnego kakao
SKŁADNIKI NA SERNIK (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
750 g twarogu sernikowego z wiaderka (użyłam "Delfiko")
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
200 ml śmietany kremówki 36%
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 cukier wanilinowy
skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
DODATKOWO:
3/4 porcji Orange Curd (Krem Pomarańczowy) z tego przepisu lub, jeśli wolisz, przygotuj porcję Orange Curd tylko do tego sernika z podanych proporcji:
2 żółtka
1 jajko
100 g cukru
70 g masła
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka soku z limonki (lub cytryny)
SKŁADNIKI NA WIERZCH:
2 większe pomarańcze
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C .
Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie wykładaj. Nie smaruj niczym tortownicy. Owiń ją z zewnątrz dwu-trzykrotnie szczelnie folią aluminiową, ponieważ ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej.
SPÓD CIASTECZKOWY:
Ciastka wraz z kakao umieść w malakserze lub blenderze i zmiel na piasek (lub rozgnieć tłuczkiem).
Masło roztop w małym garnuszku i dodaj do ciastek. Zmiksuj całość lub wymieszaj.
Masę ciasteczkową przełóż do formy, porządnie i równo wyłóż nią jej dno.
Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
SERNIK:
Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na jednolitą masę. Nie miksuj długo, tylko do połączenia się składników, aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy. Masę przelej do tortownicy na schłodzony spód.
Tortownicę umieść w większej blaszce lub naczyniu żaroodpornym . Zalej naczynie mniej więcej do połowy wysokości tortownicy gorącą wodą . Wstaw do piekarnika i piecz sernik 55-60 minut, aż masa będzie ścięta na powierzchni. Wyjmij sernik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
ORANGE CURD (KREM POMARAŃCZOWY):
W garnuszku rozmieszaj jajka wraz z żółtkami i cukrem za pomocą widelca lub rózgi kuchennej. Lekko podgrzej do rozpuszczenia się cukru.
Wlej sok z pomarańczy i limonki (lub cytryny), dosyp otartą skórkę i dodaj masło. Dokładnie zamieszaj.
Teraz na małej mocy palnika mieszaj tak długo, aż wszystko się rozpuści i krem zacznie gęstnieć i nabierze konsystencji budyniu. Uważaj, aby go nie przypalić!
DEKOROWANIE:
Sernik posmaruj go orange curdem i ułóż 5-7 mm plastry pomarańczy: obranych ze skórki, z odkrojoną białą warstwą skórki (albedo) aż do miąższu.
Sernik wstaw na całą noc do lodówki. Gotowe! Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2016/01/sernik-pomaranczowy.html