Wykonanie
A na deser...
tarta cytrynowa.SkładnikiCiasto : -
mąka 200g- 30g
cukru + pół opakowania
cukru wanilinowego- 125g pokrojonego w kostkę
masła- 2 łyżki
wody- 2
żółtka- łyżka
śmietany ( niekoniecznie)Masa: - 3
cytryny- 3
jajka- 100g
cukru- 200ml
śmietany kremówki- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- skórka starta z 3
cytryn- sok wyciśnięty z 2
cytrynSposób przygotowaniaCiasto : Wszystkie składniki starannie zagnieść na stolnicy posypanej
mąką. Kiedy ciasto jest już gotowe proponujemy odstawić je na chwilę do lodówki.Następnie wylepiamy nim formę i nakłuwamy widelcem, aby ciasto nie podniosło się podczas pieczenia. Wstawiamy je PRZED wylaniem masy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 190st.Masa cytrynowa : Wszystkie składniki zmiksować.Na podpieczone ciasto wylewamy masę, po czym pieczemy tartę ok 30 minut w temperaturze 180st., aż
tarta się zetnie.Po upieczeniu tartę należy ostudzić, polecamy wstawienie jej do lodówki na ok. 2 godziny.Gotowe !
E.O