Wykonanie
Uwielbiam jagodzianki, więc dziś przygotowałam dla Was małe co nieco.Składniki6 dag
drożdży1 szkl
mleka1/2 kg
mąki3
żółtk2
jajka1 szkl
cukru1 torebka
cukru waniliowego10 dag
masła30 dag
czarnych jagódszczypta
soliwykonanie
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką
cukru, rozmieszać z połową
mleka i łyżeczką
mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Masło stopić.
Żółtka i całe
jajko utrzeć z połową
cukru i
cukrem waniliowym, dodać przesianą
mąkę, zaczyn, resztę
mleka ( 2 łyżki odlać). Wymieszać.Stopniowo wlewając przestudzone
masło, wyrobić ciasto do chwili gdy będzie odchodziło od ręki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Jagody przebrać, opłukać, osączyć i wymieszać z
cukrem ( łyżkę
jagód odłożyć).Z ciasta uformować wałek. Odcinać z niego kawałki, w dłoniach formować placuszki nakładać na nie
jagody i szczelnie zalepić formując bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować
jajkiem roztrzepanym z odlanym
mlekiem posypać
cukrem. Piec 40 minut w 180 stopni.