Wykonanie
Od pewnego czasu z lepszym lub gorszym skutkiem wypiekam placki lub bułeczki
drożdżowe dla moich
bliskich. Przyznam się z ręką na
sercu, że do ideału mi jeszcze daleko, ale … moje placki
drożdżowe smakują już całkiem, całkiem i wiem, że gdyby żyła moja Babcia z pewnością byłaby ze mnie dumna.Dziś miał być wpis i przepis na placek ze
śliwkami co prawda, ale przypomniało mi się, że jestem Wam jeszcze
winna przepis na placek z
jagodami i pyszną kruszonką, którą robiłam jeszcze w sierpniu.Potrzebne będzie:Na zaczyn:0,5 szklanki ciepłego
mleka1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
cukru35 g świeżych
drożdżyNa ciasto:600g
czarnych jagód – umytych i osuszonych2 i ½ szklanki
mąki pszennej (można dodać ciut więcej w razie potrzeby – w zależności od wyrabiania ciasta)0,5 szklanki letniego
mleka (w razie potrzeby można dodać ciut więcej – w zależności od wyrabiania ciasta )0,5 szklanki
cukru (można dodać mniej)1 opakowanie
cukru waniliowego lub 2 łyżki
cukru waniliowego65 g rozpuszczonego
masła1
jajko1
żółtkoszczypta
soliNa kruszonkę:35g
cukru1/4 kostki
masła65g
mąki pszennejWymieszać
mąkę,
sól,
cukier z
jajem i
żółtkiem. Następnie dodać rozczyn i wszystko starannie wymieszać dodając powoli letniego
mleka lub
mąki. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i w miarę elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia, a w tym czasie przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki na kruszonkę należy zagnieść i odstawić do lodówki.Kiedy
ciasto drożdżowe wyroście (podwoi swoją objętość) należy je wyjąć z misy wilgotnymi rękami i wyłożyć na odpowiedniej blasze lub formie wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej
mąką. Ciasto rozprowadzić równomiernie i pozostawić w blaszce do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie na ciasto wyłożyć delikatnie
jagody. Można je obsypać delikatnie
cukrem – ale nie ma takiej potrzeby. Na samym końcu wyjąć kruszonkę z lodówki i "rozkruszyć" na cieście i jagodach.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez ok. 50 minut. W razie potrzeby wydłużyć bądź skrócić proces pieczenia.Po wystudzeniu - ciasto kroić na kwadraty. Można posypać delikatnie
cukrem pudrem.