Wykonanie
Kresowy tygiel kulinarny kuchnia białoruska Andrzeja Fiedoruka,jest podróżą po kulturze i smakach kuchni białoruskiej.Andrzej Fiedoruk urodził się i wychował w Białymstoku. Jest autorem wielu książek o tematyce zarówno kulinarnej regionalnej,łączy wiedzę z regionu ze
smakami charakterystycznymi dla danego regionu, kuchni.
Na rynku polskim ukazała się
seria książek kulinarnych wydanych przez wydawnictwo Zysk i S-ka klik . Bardzo mnie cieszy,że wydawnictwo Zysk i S-ka dba o nas przybliżając,nam kulturę i smaki różnych kuchni.Jedną z z nich jest kuchnia Kresowa o której możecie poczytać klikAutor w kresowym tyglu kulinarnym pochyla się nad kuchnią białoruską,która jest jedną z prostszych kuchni europejskich . W książce znajdziemy przepisy na potrawy proste,dietetyczne,oszczędne i inne Jest kuchnią pogranicza,zróżnicowana, jednorodna,dużo jest przepisów na dania jednogarnkowe.. Duży wpływ na kuchnię białoruską miały kuchnie innych narodów polska,litewska czy białoruska . Przepisów jest bardzo dużo na dania dawne i współczesne minusem jest brak zdjęć,ale to nie stanowi wielkiego problemu Autor opisuje historię i przepisy z kuchni współczesnej, w której znajdziemy przepisy na przekąski i
chleb .Kolejne rozdział y to zbieractwo,
ryby,
grzyby i potrawy głodowe,kolejne barszcze zupy i zacierki,potrawy z
mąki i
kasz,
nabiał sery i potrawy z
jajek,
ziemniaki,
warzywa kiszone warzywne specjały i
grzyby,potrawy
mięsne .
alkohol,
napoje i
słodycze,kuchnia religijna,świąteczna i obrzędowa . Książkę czyta się bardzo przyjemnie,przepisy zachwycają.Książka jest wszystkich,którym nieobce są rozkosze poszukiwania smaków,na kulinarną wyprawę na Kresy .Ciesze się ze książka jest w moich zbiorach polecam.