ßßß Cookit - przepis na to są NAJZDROWSZE PLACKI dla Twojego dziecka!

to są NAJZDROWSZE PLACKI dla Twojego dziecka!

nazwa

Składniki

Wykonanie

Amarantus - nie wiem kto z Was go próbował (napiszcie co z niego robicie), ale ja jestem z mąki z amarantusa bardzo zadowolona. Jest pyszna, posiada wysoką wartość odżywczą i jest dietetyczna. Szczególnie upodobała ją sobie moja córka, która chyba instynktownie wyczuła, co jest dla niej dobre. Jak wiecie przygotowuję dla Natalii placków i placuszków na potęgę, ale te z amarantusa uwielbia szczególnie. Postanowiłam sprawdzić co w amarantusie siedzi i oto czego się dowiedziałam.
Amarantus posiada spory procent wyjątkowego białka roślinnego bogatego w:
1. Lizynę, która nie powstaje w organizmie człowieka i musi być dostarczana z dietą. Jest przy tym pomocna w budowaniu białek w mięśniach i kościach, dlatego ważna w okresie rozwoju. Ponadto lizyna poprawia koncentrację, łagodzi objawy przeziębienia, jest obecna przy wytwarzaniu hormonów, przeciwciał i budowie kolagenu.
2. Białko amarantusa obfituje również w metioninę, którą należy dostarczać z dietą, a posiada wiele zalet, m.in.: dba o utrzymanie właściwego wzrostu tkanek mięśniowych i nerwowych, spowalnia proces degradacji białek podczas infekcji i chorób, reguluje pracę tarczycy i działa detoksykacyjnie.
3. W mące amarantusa znajduje się też tryptofan, który dostarczany w odpowiedniej ilości z pożywieniem stanowi naturalną ochronę przed stanami depresyjnymi i nadmiernym wzburzeniem. Przede wszystkim dlatego, że bierze udział w wytwarzaniu serotoniny łagodzącej kiepskie samopoczucie, agresję i lęki. Jest także bardzo dobroczynny dla oczu. Dodatkowo tryptofan reguluje nasz apetyt i jest niezbędny przy budowie tkanki mięśniowej.
Oczywiście te aminokwasy występują również w innych produktach lecz NIE WYSTĘPUJĄ w białkach zbóż tradycyjnych. Dlatego własnie pieczenie i inne potrawy z użyciem mąki amarantusa zamiast mąk tradycyjnych są o wiele zdrowsze. I może dlatego Natalia tak bardzo polubiła placki z amarantusa :)
Dodam jeszcze, że amarantus jest bogaty w wapń i magnez a zawartość żelaza jest 5-krotnie wyższa w mące amarantusa niż w pszenicy.
Biała mąka odchodzi do lamusa, a konsumenci są świadomi tego, że jest to produkt nie tylko zupełnie pozbawiony wartości odżywczych, ale również wysoko przetworzony i wysokokaloryczny.
Efekt jest taki, że po spożyciu białej mąki automatycznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu na witaminy i sole mineralne. Zwróćmy uwagę, że biała mąka to praktycznie wyłącznie wysoki indeks glikemiczny oraz same kalorie.
Wiele osób eliminując gluten z diety, zauważa zanik swoich uporczywych dolegliwości takich jak bóle stawów, nadciśnienie, poziom cukru we krwi. A to właśnie może powodować gluten.
Wypieki z rośli strączkowych to fantastyczna alternatywa do tradycyjnych wypieków z mąki.
Komentowany tutaj przepis został zamieszczony w moim poradniku
„Moja Kuchnia bez mąki i glutenu”.
W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu.
W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Mam nadzieję, że zainteresowałam Was tą mąką.
Zapraszam po więcej przepisów!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/08/to-sa-najzdrowsze-placki-dla-twojego.html