Wykonanie
Amarantus - nie wiem kto z Was go próbował (napiszcie co z niego robicie), ale ja jestem z
mąki z
amarantusa bardzo zadowolona. Jest pyszna, posiada wysoką wartość odżywczą i jest dietetyczna. Szczególnie upodobała ją sobie moja córka, która chyba instynktownie wyczuła, co jest dla niej dobre. Jak wiecie przygotowuję dla Natalii placków i placuszków na potęgę, ale te z
amarantusa uwielbia szczególnie. Postanowiłam sprawdzić co w
amarantusie siedzi i oto czego się dowiedziałam.
Amarantus posiada spory procent wyjątkowego
białka roślinnego bogatego w:1. Lizynę, która nie powstaje w organizmie człowieka i musi być dostarczana z dietą. Jest przy tym pomocna w budowaniu
białek w mięśniach i kościach, dlatego ważna w okresie rozwoju. Ponadto lizyna poprawia koncentrację, łagodzi objawy przeziębienia, jest obecna przy wytwarzaniu hormonów, przeciwciał i budowie kolagenu.2.
Białko amarantusa obfituje również w metioninę, którą należy dostarczać z dietą, a posiada wiele zalet, m.in.: dba o utrzymanie właściwego wzrostu tkanek mięśniowych i nerwowych, spowalnia proces degradacji
białek podczas infekcji i chorób, reguluje pracę tarczycy i działa detoksykacyjnie.3. W
mące amarantusa znajduje się też tryptofan, który dostarczany w odpowiedniej ilości z pożywieniem stanowi naturalną ochronę przed stanami depresyjnymi i nadmiernym wzburzeniem. Przede wszystkim dlatego, że bierze udział w wytwarzaniu serotoniny łagodzącej kiepskie samopoczucie,
agresję i
lęki. Jest także bardzo dobroczynny dla oczu. Dodatkowo tryptofan reguluje nasz apetyt i jest niezbędny przy budowie
tkanki mięśniowej.Oczywiście te aminokwasy występują również w innych produktach lecz NIE WYSTĘPUJĄ w białkach zbóż tradycyjnych. Dlatego własnie pieczenie i inne potrawy z użyciem
mąki amarantusa zamiast mąk tradycyjnych są o wiele zdrowsze. I może dlatego Natalia tak bardzo polubiła placki z
amarantusa :)Dodam jeszcze, że
amarantus jest bogaty w wapń i magnez a zawartość żelaza jest 5-krotnie wyższa w
mące amarantusa niż w pszenicy.Biała
mąka odchodzi do lamusa, a konsumenci są świadomi tego, że jest to produkt nie tylko zupełnie pozbawiony wartości odżywczych, ale również wysoko przetworzony i wysokokaloryczny.Efekt jest taki, że po spożyciu białej
mąki automatycznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu na witaminy i
sole mineralne. Zwróćmy uwagę, że biała
mąka to praktycznie wyłącznie wysoki indeks glikemiczny oraz same kalorie.Wiele osób eliminując gluten z diety, zauważa zanik swoich uporczywych dolegliwości takich jak
bóle stawów, nadciśnienie, poziom
cukru we
krwi. A to właśnie może powodować gluten.Wypieki z rośli strączkowych to fantastyczna alternatywa do tradycyjnych wypieków z
mąki.Komentowany tutaj przepis został zamieszczony w moim poradniku„Moja Kuchnia bez
mąki i glutenu”.
W I
serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu.W poradniku „Moja Kuchnia bez
mąki i glutenu” jest to gluten.W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to
cukier.
Mam nadzieję, że zainteresowałam Was tą
mąką.Zapraszam po więcej przepisów!