ßßß Cookit - przepis na Zawijańce z gryczanymi kluskami

Zawijańce z gryczanymi kluskami

nazwa

Wykonanie

składniki
zawjańce
25 dag polędwicy wieprzowej
5 dag kaszy gryczanej Kupiec
2 dag grzybów suszonych
5 dag boczku wędzonego
1 cebula
1 jajko
olej Kujawski
pieprz Kotanyi
sól Kotanyi
czosnek Kotanyi
liść laurowy Kotanyi
ziele angielskie Kotanyi
tymianek
bazyila
sos pieczeni owy Winiary
Kluski
40 dag ziemniaków
5 dag mąki pszennej
5 dag mąki gryczanej
1 jajko
wykonanie
Polędwicę dzielimy na dwie części rozcinając w poprzek włókien tak by powstał płat mięsa,następnie rozkładamy wk ładamy do woreczka foliowego i delikatnie rozbijamy tłuczkiem uważając by nie porozrywać mięsa.
Przygotować marynatę. Do miseczki wlewamy olej dodajemy pieprz, sól, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, bazylię. Wszystko mieszamy. Do marynaty wkładamy polędwiczki odstawiamy na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
Grzyby nam oczy ć następnie ugotować.
Kaszę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu następnie dodajemy jajko i mieszamy.
Na polędwicę nakładamy plaster boczku, namoczone i obgotowane grzyby ugotowaną na półtwardo kaszę gryczaną wymieszaną z jajkiem.
Roladki zwinąć i spiąć wykałaczkami lub sznurkiem. Na patelnię wylewamy olej i rozgrzewamy. Polędwiczki kładziemy na rozgrzanym tłuszczu i obsmażamy z każdej strony. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy, dodajemy zeszkloną cebulę . Przygotowujemy sos według przepisu podanego na opakowaniu następnie dodajemy do roladek .dodajemy pokrojone i ugotowane grzyby.
Ziemniaki na kluski umyć i obrać. Ugotować z dodatkiem soli. Następnie przecisnąć przez praskę doda ć mąkę pszenną i gryczaną, jajko. Zagnieść ciasto i formować kluski w kształcie wrzeciona. Gotować około 2 minuty na wolnym ogniu.
Zawijańce podajemy z klu skami polanymi sosem.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/02/zawijance-z-gryczanymi-kluskami.html