Wykonanie
składnikizawjańce25 dag
polędwicy wieprzowej5 dag
kaszy gryczanej Kupiec2 dag
grzybów suszonych5 dag
boczku wędzonego1
cebula1
jajkoolej Kujawski
pieprz Kotanyi
sól Kotanyi
czosnek Kotanyi
liść laurowy Kotanyi
ziele angielskie Kotanyi
tymianekbazyilasos pieczeni owy
WiniaryKluski40 dag
ziemniaków5 dag
mąki pszennej5 dag
mąki gryczanej1
jajkowykonanie
Polędwicę dzielimy na dwie części rozcinając w poprzek włókien tak by powstał płat
mięsa,następnie rozkładamy wk ładamy do woreczka foliowego i delikatnie rozbijamy tłuczkiem uważając by nie porozrywać
mięsa.Przygotować marynatę. Do miseczki wlewamy
olej dodajemy
pieprz,
sól,
czosnek,
liść laurowy,
ziele angielskie,
tymianek,
bazylię. Wszystko mieszamy. Do marynaty wkładamy
polędwiczki odstawiamy na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
Grzyby nam oczy ć następnie ugotować.
Kaszę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu następnie dodajemy
jajko i mieszamy.Na
polędwicę nakładamy plaster
boczku, namoczone i obgotowane
grzyby ugotowaną na półtwardo
kaszę gryczaną wymieszaną z
jajkiem.Roladki zwinąć i spiąć wykałaczkami lub sznurkiem. Na patelnię wylewamy
olej i rozgrzewamy.
Polędwiczki kładziemy na rozgrzanym tłuszczu i obsmażamy z każdej strony. Zalewamy wszystko
wodą i gotujemy, dodajemy zeszkloną
cebulę . Przygotowujemy sos według przepisu podanego na opakowaniu następnie dodajemy do roladek .dodajemy pokrojone i ugotowane
grzyby.
Ziemniaki na kluski umyć i obrać. Ugotować z dodatkiem
soli. Następnie przecisnąć przez praskę
doda ć
mąkę pszenną i gryczaną,
jajko. Zagnieść ciasto i formować kluski w kształcie wrzeciona. Gotować około 2 minuty na wolnym ogniu.Zawijańce podajemy z klu
skami polanymi sosem.