Wykonanie
Witajcie po świętach... no jeszcze nie zupełnie, bo jeszcze mamy kilka spokojniejszych dni. Na szczęście. Bardzo szybko to wszystko mija, ale to znaczy, że było miło. Teraz można już oddać się przyjemnym wspomnieniom i posumowaniom. U nas wigilijne posiłki były w tym roku całkowicie wegańskie i to dla wszystkich. Żadnej
ryby, ani innych zwierząt. Nie jest to takie oczywiste, ponieważ w moim otoczeniu nie obowiązuje nawet post, jak wiadomo jest on przede wszystkim przestrzegany przez wyznawców religii katolickiej. Tutaj spotyka się różne religie, a wiele osób nie praktykuje żadnego wyznania. Tak więc
mięso i
ryby na wigilijnym
stole nie są niczym wyjątkowym. Tym bardziej cieszę się, że udało mi się tak pyszne dania zaproponować, że na produkty pochodzenia zwierzęcego nie starczyło już miejsca :-) Nie wszystkie przepisy były mojego autorstwa, jakiś czas przed świętami zbierałam pomysły,
potem je tyko nieco dopasowałam do naszych upodobań
smakowych i wyszło naprawdę wszystko idealnie. Przygotowywałam niewielką ilości dań, skoncentrowałam się na kilku, a i tak wystarczyło nam jedzenia na wszystkie dni. Pewnie jesteście ciekawi, więc już piszę co było, tym bardziej, że większość idealnie nadaje się na Sylwestra. Był mój prosty barszcze czerwony,
śledzie z boczniaka z bloga jazzowe smaki,
ziemniaki, paszteciki,
fasola jaś w
sosie pomidorowym,
ćwikła ze świeżym
chrzanem i pasztet
grzybowy według przepisu
zieleniny, który dziś Wam tu przedstawiam. Przepis ten jest absolutnym
hitem i z pewnością
będę często z niego korzystać. Jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zapraszam Was gorąco do wypróbowania. Na deser mieliśmy sernik z
kaszy jaglanej z małymi modyfikacjami i bez
rodzynek, i oczywiście zdobione pierniczki .Na keksówkę 25 x10 cm (u mnie były dwie małe):2 szklanki łuskanego
słonecznika, namoczonego na noc500 g
pieczarek50-100 g dowolnych
suszonych grzybów (namoczyłam kilka godzin wcześniej)1/3 szklanki
płatków drożdżowych1
cebula1 łyżeczka
soli2 łyżki
oleju1 łyżeczka suszonego
majeranku1 łyżeczka zmielonego, suszonego
rozmarynu2 ząbki
czosnkuNa dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy
olej, szklimy posiekaną w kostkę
cebulę. Dodajemy pokrojone na kawałki
pieczarki i
suszone grzyby (jeżeli trzeba też pokrojone na mniejsze kawałki). Smażyć
grzyby na złoto aż odparuje cały płyn i pozostawić do ostudzenia.
Słonecznik wypłukać. Wszystkie składniki oprócz 2 łyżek smażonych
grzybów umieścić w blenderze i zmiksujemy na gładką masę. Dodać pozostałe
grzyby i wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w 180 stopniach. Wyjąć z keksówki po całkowitym ostudzeniu.