ßßß Cookit - przepis na Kiełbaska BIAŁOWIESKA Jacka

Kiełbaska BIAŁOWIESKA Jacka

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Rolowana słonina z ...
Łopatka z dzika »
Kiełbaska BIAŁOWIESKA Jacka
Więc tak będziemy potrzebować,ja kupiłem łopatka 4,5 kg i karkówka 4,5 kg
Pozyskujemy z łopatki i karkówki chude mięso to będzie nasza jedynka mi udało się wykroić 3,5 kg.A więc mamy:
-3,5 kg mięso chude z łopatki i karkówki (jedynka)
-5,5 kg resztę mięsa co zostało z łopatki i karkówki (dwójka)
Przyprawy:
-peklo sól 18-19 g/kg mięsa
-pieprz czarny 3 g/kg mięsa
-pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg mięsa (to jest gotowa mieszanka przypraw która składa się z takich przypraw jak:gorczyca,majeranek,kminek,kolendra,lubczyk,papryka ostra i słodka oraz jałowiec)
-czosnek świeży rozgnieciony przez praskę 80 g do całości
-gorczyca w ziarnie sypałem z ręki
-woda tyle aby mięso było kleiste
-osłonki jakie damy takie będą dobre
Wykonanie:
Z zakupionego mięsa pozyskujemy chude mięso które tniemy w kostkę dowolną i traktujemy każdy kawałek tłuczkiem.
Resztę mięsa tniemy w kawałki niezbyt duże ponieważ mięso będziemy peklować.
Następnie mięso 1 i 2 peklujemy i dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 h.Po tym czasie do mięsa 1 dolewamy 100 g wody i wyrabiamy.Mięso 2 mielimy na sitku fi 8 dodajemy 200 g wody i wyrabiamy.I wstawiamy 1 i 2 do lodówki na kolejne 24 h.
Po tym czasie do 1 i 2 dodajemy przyprawy stopniowo oraz wodę 100 g do 1 i 200 g do 2 i mieszamy dokładnie.Czosnek dajemy do 2 mięsa.
Teraz mieszamy oba mięsa ze sobą i wyrabiamy do kleistości dodając jeszcze wodę.Na koniec dodajemy stopniowo gorczycę w kulkach i dobrze mieszamy.
Mięso do lodówki na 6-8 godz po tym czasie jeszcze raz mieszamy i nabijamy osłonki.
Nasze batony i kiełbasa teraz musi sobie odpocząć w chłodnym miejscu.U mnie to było około 8 godz.
Dwie godz.przed wędzeniem kiełbasę przenosimy w temp.pokojową kiełbaska troszkę zacznie się pocić wycieramy i tyle idziemy dymić.
Osuszanie
-35-45 stopni 45 min
Wędzenie
Drewno sucha olcha bez kory
50-60 stopni do ulubionego koloru u mnie to było 3 h
natomiast batony dłużej 3 , 5 do 4h
Podsuszanie
Minimum 7 dni najlepiej w chłodnym przewiewnym miejscu .Ostatecznie karnisz przy uchylonym oknie.Można spróbować i w lodówce ale to będzie dłużej trwało.
Podziękowania kol. Jackowi za udostępnienie przepisu i zdjęć.
Zachęcam do odwiedzenia profilu kol. Jacka na FB
sobota, 02 stycznia 2016, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2016/01/Kielbaska-BIALOWIESKA-Jacka.html