Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Rolowana
słonina z ...
Łopatka z dzika »
Kiełbaska BIAŁOWIESKA
JackaWięc tak będziemy potrzebować,ja kupiłem
łopatka 4,5 kg i
karkówka 4,5 kgPozyskujemy z
łopatki i
karkówki chude
mięso to będzie nasza jedynka mi udało się wykroić 3,5 kg.A więc mamy:-3,5 kg
mięso chude z
łopatki i
karkówki (jedynka)-5,5 kg resztę
mięsa co zostało z
łopatki i
karkówki (dwójka)
Przyprawy:-peklo
sól 18-19 g/kg
mięsa-
pieprz czarny 3 g/kg
mięsa-
pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg
mięsa (to jest gotowa
mieszanka przypraw która składa się z takich przypraw jak:
gorczyca,
majeranek,
kminek,
kolendra,
lubczyk,
papryka ostra i słodka oraz
jałowiec)-
czosnek świeży rozgnieciony przez praskę 80 g do całości-
gorczyca w ziarnie sypałem z ręki-
woda tyle aby
mięso było kleiste-osłonki jakie damy takie będą dobreWykonanie:Z zakupionego
mięsa pozyskujemy chude
mięso które tniemy w kostkę dowolną i traktujemy każdy kawałek tłuczkiem.Resztę
mięsa tniemy w kawałki niezbyt duże ponieważ
mięso będziemy peklować.Następnie
mięso 1 i 2 peklujemy i dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 h.Po tym czasie do
mięsa 1 dolewamy 100 g
wody i wyrabiamy.
Mięso 2 mielimy na sitku fi 8 dodajemy 200 g
wody i wyrabiamy.I wstawiamy 1 i 2 do lodówki na kolejne 24 h.Po tym czasie do 1 i 2 dodajemy
przyprawy stopniowo oraz
wodę 100 g do 1 i 200 g do 2 i mieszamy dokładnie.
Czosnek dajemy do 2
mięsa.Teraz mieszamy oba
mięsa ze sobą i wyrabiamy do kleistości dodając jeszcze
wodę.Na koniec dodajemy stopniowo
gorczycę w kulkach i dobrze mieszamy.
Mięso do lodówki na 6-8 godz po tym czasie jeszcze raz mieszamy i nabijamy osłonki.Nasze batony i
kiełbasa teraz musi sobie odpocząć w chłodnym miejscu.U mnie to było około 8 godz.Dwie godz.przed
wędzeniem kiełbasę przenosimy w temp.pokojową
kiełbaska troszkę zacznie się pocić wycieramy i tyle idziemy dymić.Osuszanie-35-45 stopni 45 minWędzenieDrewno sucha olcha bez kory50-60 stopni do ulubionego koloru u mnie to było 3 hnatomiast batony dłużej 3 , 5 do 4hPodsuszanieMinimum 7 dni najlepiej w chłodnym przewiewnym miejscu .Ostatecznie karnisz przy uchylonym oknie.Można spróbować i w lodówce ale to będzie dłużej trwało.Podziękowania kol. Jackowi za udostępnienie przepisu i zdjęć.Zachęcam do odwiedzenia profilu kol.
Jacka na FBsobota, 02 stycznia 2016, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter