Wykonanie
Kolejne pierniczki, które przypadły nam do gustu :)
Na ok. 100 sztuk ( w zależności od wielkości foremek)200 g płynnego
miodu50 g
brązowego cukru3 lyżki
wody80 g świeżego korzenia
imbiru80 g
masła2
jajka450 g
mąki1 lyżeczka
proszku do pieczeniaMiód ogrzać na kuchence wraz z
cukrem i
wodą, mieszajac aż
cukier się rozpuści. Wystudzić.
Imbir obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach natarce. Włożyć do
miodu i wymieszać mikserem. Dodać
jajka i wymieszać.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodawac stopniowo do masy miodowej ubijajac mikserem. Ciasto odstawić na co najmniej 4 godziny w chłodne miejsce.Następnie wyjąć na omączonz blat i uwałkowac placek o grubości ok. 8 mm, wykrawac pierniczki. Piec w temperaturze 180 stopni ( z termoobiegiem/ 160) przez 10 minut.Przepis uczestniczy w akcji:
http://majanaboxing.blox.pl/2015/11/9-Festiwal-Pierniczkow.htmlPrzepis z książki: "Das Beste zu Weihnachten von Dr. Oetker".