Wykonanie
Wilgotne,lekko
imbirowe z chrupiącymi
orzechami...jem jeszcze ciepłe,świeżo upieczone...
porcja na mała keksówkę:17,5 dkg miękkiego
masła12,5 dkg
marmolady imbirowej - zamieniłam na
dżem morelowy,imbirowa była nieosiągalna,stąd ciasto ma tylko
imbirową nutkę,a nie wyraźny smak
imbiru17,5 dkg
brązowego cukru3
jajka22,5 dkg
mąki samorosnącej1 łyżeczka
imbiru w proszku1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia10 dkg siekanych
orzechów włoskich lub pekanPiekarnik nagrzewam do 190 stopni.Do miski
daję marmoladę,
masło,
cukier i
jajka całość miksuję.Dodaję
mąkę,proszek,
imbir i drewnianą łyżką mieszam na jednolitą masę,dorzucam
orzechy i mieszam.Małą keksówkę wykładam papierem do pieczenia,do formy wykładam masę i piekę 1 godzinę(do suchego patyczka)w nagrzanym piekarniku.Na ciepło całkiem niezłe,ale wyrazistości i smaku nabiera zdecydowanie wtedy,gdy ostygnie:)Smacznego!!!