Wykonanie
Przepadłam… w moje ręce trafiła książka „Ciasteczka – 1001 przepisów z całego świata”. Uwielbiam wypiekać
ciasteczka – a teraz
będę musiała zrobić te 1001
Składniki :1 szklanka
mąki,1/2 szklanki
mąki razowej,1 łyżka
imbiru,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1/4 łyżeczki
soli,1/2 kostki pokrojonego
masła,1/3 szklanki jasnego
brązowego cukru,1/4 szklanki drobno posiekanych
orzechów włoskich,1 duże
jajko.Wykonanie :Przesiać oba rodzaje
mąki,
imbir,
proszek do pieczenia i
sól do miski. Dodać
masło i zmiksować dokładnie, aż ciasto będzie przypominać
bułkę tartą. Mieszając dodac
cukier brązowy i
orzechy. Wbić
jajko, wyrobić gładkie ciasto. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzac piekarnik do 180 st. C, posmarować
masłem blachę. Nabierać ciasto połyżce, formować ruloniki o długości 15 cm. Każdy waleczek składac na pół i skręcić spiralnie (ja wałkowałam i wycinałam kółeczka). Układać na blasze w odstępie 4 cm. Piec około 12-14 minut, aż
ciasteczka się zrumienią i stwardnieją. Przenieść na metalową kratkę do wystygniecia.