Wykonanie
Ostatnio w mojej kuchni pojawiła się spora porcja
rabarbaru, który muszę wykorzystać na wszelkie sposoby. Zarówno na ciepło jak i na zimno. Dziś aromatyczne ciasto z tym warzywem. Polecam :)
składniki:350 g
mąki150 g
brązowego cukru100 ml
miodu100 ml
mleka130 g
masła3
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
imbiru4 łodygi
rabarbaru (umyte i pozbawione liści)
Mąkę połączyć z
proszkiem do pieczenia i
imbirem. W rondlu umieścić
masło,
cukier oraz
miód i podgrzewać do rozpuszczenia składników. Lekko przestudzić i dodać do
mąki i połączyć. Jaka roztrzepać z
mlekiem, dodać do masy i wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Łodygi
rabarbaru przyciąć według długości blaszki. 1/3 ciasta wyłożyć na dno keksówki posmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą. Na wierzch ułożyć dwie łodygi
rabarbaru i lekko docisnąć. Wyłożyć następną część ciasta i kolejne 2 łodygi warzywa. Na koniec całość przykryć pozostałą porcją ciasta. Piec w 160 º C przez 1,5 h. Wystudzić i podawać.Smacznego! :)