Wykonanie
Oryginalny przepis znajdziesz tu - KLIK300 g
mąki100 g
brązowego cukru6 łyżek
miodujajko150g miękkiego
masła2 łyżeczki mielonego
imbirułyżeczka mielonego
cynamonułyżeczka
proszku do pieczeniaMasło utrzeć z
cukrem na kremową masę. Domieszać
miód i
jajko. Wsypać przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
przyprawy. Dokładnie wyrobić ciasto, następnie uformować kulę, zawinąć w folię i chłodzić godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym
mąką blacie roboczym, na placek grubości 4mm. Wyciąć figurki foremką-stempelkiem i układać na natłuszczonej blasze, Piec około 10 minut w 160°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku.Pierwsze stempelkowe
ciasteczka zobaczyłam u Kaś,na stronie fan
page jej bloga .Bardzo mi się spodobały więc od razu ruszyłam na poszukiwania foremek-stempelek.Schodziłam nogi do kolan, ale udało się! Co prawda nie znalazłam takich jakbym chciała i na pewno
będę szukać dalej, ale te które udało mi się kupić, na dzisiejszy dzień są idealne!
You can translate this
page with the translator on top of the
page on the left hand
side.