ßßß Cookit - przepis na Lekkie ciasto z gruszką i imbirem

Lekkie ciasto z gruszką i imbirem

nazwa

Wykonanie

Macie ochotę na pyszne i lekkie ciasto ? to koniecznie zróbcie sobie to ciasto . Jest bardzo ciekawe w smaku po dodaniu do niego imbiru i gruszki . Oba te składniki dają niesamowite połączenie.
Wymiary foremki : 28 x 40 cm
Czas pieczenia : 30 - 40 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
4 gruszki
szklanka cukru
2 szklanki wody
1/2 szklanki miodu
1/4 szklanki cukru brązowego
185 g miękkiego masła
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 szklanki śmietany 12%
2 jajka
Sposób przygotowania:
Cukier wymieszać z wodą i gotować ,aż się rozpuści.
Gruszki obrać , usunąć pestki, przekroić na połówki i gotować w syropie ok. 25 minut.
Gdy zmiękną wyjąć . Syrop znowu doprowadzić do wrzenia i zredukować o połowę.
Wymieszać w garnku miód, 170 g masła, brązowy cukier i gotować aż się rozpuszczą.
W misce wymieszać mąkę , proszek do pieczenia, imbir w proszku. Dodać ostudzony syrop z miodu, masła, cukru oraz jajka i śmietanę.
Formę natłuscić kawałkiem masła i wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć do formy , wyrównać powierzchnię( wierzch można posypać mąką).
Gruszki kroimy na cienkie paski i układać na cieście w taki sposób , żeby jedna nachodziła na drugą.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 minut w temp. 180 C.
Gdy ciasto się upiecze , pędzelkiem smarujemy powierzchnię ciasto wcześniej przyrządzonym syropem.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/05/lekkie-ciasto-z-gruszka-i-imbirem.html