Wykonanie
Macie ochotę na pyszne i lekkie ciasto ? to koniecznie zróbcie sobie to ciasto . Jest bardzo ciekawe w smaku po dodaniu do niego
imbiru i
gruszki . Oba te składniki dają niesamowite połączenie.Wymiary foremki : 28 x 40 cmCzas pieczenia : 30 - 40 minutTemp. pieczenia : 180 C
Składniki:4
gruszkiszklanka
cukru2 szklanki
wody1/2 szklanki
miodu1/4 szklanki
cukru brązowego185 g miękkiego
masła2 szklanki
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
imbiru w proszku1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 szklanki
śmietany 12%2
jajkaSposób przygotowania:
Cukier wymieszać z
wodą i gotować ,aż się rozpuści.
Gruszki obrać , usunąć pestki, przekroić na połówki i gotować w
syropie ok. 25 minut.Gdy zmiękną wyjąć .
Syrop znowu doprowadzić do wrzenia i zredukować o połowę.Wymieszać w garnku
miód, 170 g
masła,
brązowy cukier i gotować aż się rozpuszczą.W misce wymieszać
mąkę ,
proszek do pieczenia,
imbir w proszku. Dodać ostudzony
syrop z
miodu,
masła,
cukru oraz
jajka i
śmietanę.Formę natłuscić kawałkiem
masła i wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć do formy , wyrównać powierzchnię( wierzch można posypać
mąką).
Gruszki kroimy na cienkie paski i układać na cieście w taki sposób , żeby jedna nachodziła na drugą.Wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 minut w temp. 180 C.Gdy ciasto się upiecze , pędzelkiem smarujemy powierzchnię ciasto wcześniej przyrządzonym
syropem.Smacznego