Wykonanie
2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×Zastanawiałam się wczoraj co zrobić z farszem który został mi z krokietów i pierogów( tak, tak kupuje i składuje masowo
mięso a
potem robię wyroby na zaś : ). Zainspirowałam się przepisem z gazetki prześlij przepis z pomysłu na pieczone kluski. A gdyby tak je nadziać moim farszem i podać z sosem z pieczeni ? ja akurat miałam go trochę po robieniu domowego
schabu ( piekłam wczoraj, zaraz dodam przepis ). Efekt przerósł nasze najśmielsze oczekiwania, wyszło przepyszne polecam! można zrobić więcej i zamrozićSkładniki:ciasto jak na kopytka:1 kg
ziemniaków ugotowanychok 300g
mąki pszennej ( zależy od mokrości
ziemniaków)1
jajosól pieprzmleko do ubicia
pureFarsz:ok 600 g
mięso z rosołu
kurczak,
wołowinawszelkie resztki obiadowe kotletów itp potraw z
mięsawłoszczyzna z rosołu
mięso z
szynki i
łopatkicebulasól pieprzdowolne
przyprawy ( tak na prawdę ja nic innego nie dodaję gdyż samo
mięso jest smaczne a różne sposoby przygotowania i przyprawienia gdy są jedzone tylko dodają mu smaku)
sos pieczeniowy ( np z
torebki)ulubione surówki
Ziemniaki utłuc z
mlekiem ( ok 1/4 szkl) dodać,
sól pieprz,
jajko i tyle
mąki aby się kleiło ok 300 g ( dodawać stopniowo, gdyby było zbyt lepkie
mąki dosypać). wygnieść.Ja farsz miałam gotowy. Ale przybliżę wam jak go robię. Od już jakiegoś czasu nie kupujemy gotowych pierogów itp produktów, z prostego względu, ciężko jest kupić coś niedrogiego a dobrego, stosunek jakości do ceny w
polskich sklepach ( nie wiem jak w zagranicznych) jest beznadziejny, więc robię większość rzeczy sama. Najlepszy farsz wyjdzie wam z różnych rodzajów
mięsa : gotowanego smażonego pieczonego i innych resztek, co nie znaczy , że musicie wykorzystywać same resztki, ja dodatkowo kupuję
mięso,
mielę i smażę jak np na spaghetti odpowiednio przyprawiając, ale tak nic się nie marnuje. „Różne mięsa” miksujemy, pamiętamy , że żadne nie może być surowe. Dodajemy zmiksowane warzywa rosołowe ( gdy nie mamy możemy ugotować
włoszczyznę, ale jest to sposób droższy, a tak nic się nie marnuje) podsmażoną
cebulkę 1 dużą na 1 kg
mięsa, mogą być też
pieczarki i znów miksujemy tym razem na gładką masę i farsz gotowy. Dodając sparzoną
kapustę kiszoną mamy farsz np do pasztecików
drożdżowych ; ).Z ok 16 części ciasta formujemy podłużne placki dodajemy solidną porcję farszu sklejamy na pół, formujemy okrągłe kopytka i smażymy na złoto z obu stron, na małym ogniu , w
sumie ok 10 minut, polewamy sosem i podajemy z surówkami.
o to jest bliższe oryginału : ) i przekrojone
Brak powiązanych notek.