ßßß Cookit - przepis na Smażone nadziewane kopytka z mięsem

Smażone nadziewane kopytka z mięsem

nazwa

Wykonanie

2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×
Zastanawiałam się wczoraj co zrobić z farszem który został mi z krokietów i pierogów( tak, tak kupuje i składuje masowo mięso a potem robię wyroby na zaś : ). Zainspirowałam się przepisem z gazetki prześlij przepis z pomysłu na pieczone kluski. A gdyby tak je nadziać moim farszem i podać z sosem z pieczeni ? ja akurat miałam go trochę po robieniu domowego schabu ( piekłam wczoraj, zaraz dodam przepis ). Efekt przerósł nasze najśmielsze oczekiwania, wyszło przepyszne polecam! można zrobić więcej i zamrozić
Składniki:
ciasto jak na kopytka:
1 kg ziemniaków ugotowanych
ok 300g mąki pszennej ( zależy od mokrości ziemniaków)
1 jajo
sól pieprz
mleko do ubicia pure
Farsz:
ok 600 g
mięso z rosołu kurczak, wołowina
wszelkie resztki obiadowe kotletów itp potraw z mięsa
włoszczyzna z rosołu
mięso z szynki i łopatki
cebula
sól pieprz
dowolne przyprawy ( tak na prawdę ja nic innego nie dodaję gdyż samo mięso jest smaczne a różne sposoby przygotowania i przyprawienia gdy są jedzone tylko dodają mu smaku)
sos pieczeniowy ( np z torebki)
ulubione surówki
Ziemniaki utłuc z mlekiem ( ok 1/4 szkl) dodać, sól pieprz, jajko i tyle mąki aby się kleiło ok 300 g ( dodawać stopniowo, gdyby było zbyt lepkie mąki dosypać). wygnieść.
Ja farsz miałam gotowy. Ale przybliżę wam jak go robię. Od już jakiegoś czasu nie kupujemy gotowych pierogów itp produktów, z prostego względu, ciężko jest kupić coś niedrogiego a dobrego, stosunek jakości do ceny w polskich sklepach ( nie wiem jak w zagranicznych) jest beznadziejny, więc robię większość rzeczy sama. Najlepszy farsz wyjdzie wam z różnych rodzajów mięsa : gotowanego smażonego pieczonego i innych resztek, co nie znaczy , że musicie wykorzystywać same resztki, ja dodatkowo kupuję mięso, mielę i smażę jak np na spaghetti odpowiednio przyprawiając, ale tak nic się nie marnuje. „Różne mięsa” miksujemy, pamiętamy , że żadne nie może być surowe. Dodajemy zmiksowane warzywa rosołowe ( gdy nie mamy możemy ugotować włoszczyznę, ale jest to sposób droższy, a tak nic się nie marnuje) podsmażoną cebulkę 1 dużą na 1 kg mięsa, mogą być też pieczarki i znów miksujemy tym razem na gładką masę i farsz gotowy. Dodając sparzoną kapustę kiszoną mamy farsz np do pasztecików drożdżowych ; ).
Z ok 16 części ciasta formujemy podłużne placki dodajemy solidną porcję farszu sklejamy na pół, formujemy okrągłe kopytka i smażymy na złoto z obu stron, na małym ogniu , w sumie ok 10 minut, polewamy sosem i podajemy z surówkami.
o to jest bliższe oryginału : ) i przekrojone
Brak powiązanych notek.
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/02/smazone-nadziewane-kopytka-z-miesem