Wykonanie
Składniki:Ciasto:
ziemniaki ugotowane 0,5 kg
mąka pszenna 20 dag
jajo 1
sólsłonina i
cebula na okrasęNadzienie:
mięso ugotowane 30 dag (odrzynki od kości itp.)
pieprz,
sól do smakuWykonanie:Ugotowane
mięso przepuścić przez maszynkę. Doprawić
solą i
pieprzem, wyrobić. Zagotować
wodę z
solą.Ostudzone, ugotowane
ziemniaki przepuścić przez maszynkę do
mięsa. Dodać
mąkę i
jajo. Zarobić ciasto. Ukształtować wałek, pokroić na kawałki. Z każdego kawałka ciasta wyrobić w ręku placuszek, nałożyć farsz, zlepić i wyrobić kuliste lub owalne knedle. Ugotować w osolonym wrzątku, wyjmować łyżką cedzakową na talerze.
Słoninę pokroić w drobną kostkę. Wytopić skwarki. Dodać poszatkowaną
cebulę, ze złocic. Polać gorące knedle i zaraz podawać.