ßßß
Składniki:Ciasto: ziemniaki ugotowane 0,5 kgmąka pszenna 20 dagjajo 1sólsłonina i cebula na okrasęNadzienie: mięso ugotowane 30 dag (odrzynki od kości itp.)pieprz, sól do smakuWykonanie:Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę. Doprawić solą i pieprzem, wyrobić. Zagotować wodę z solą.Ostudzone, ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać mąkę i jajo. Zarobić ciasto. Ukształtować wałek, pokroić na kawałki. Z każdego kawałka ciasta wyrobić w ręku placuszek, nałożyć farsz, zlepić i wyrobić kuliste lub owalne knedle. Ugotować w osolonym wrzątku, wyjmować łyżką cedzakową na talerze.Słoninę pokroić w drobną kostkę. Wytopić skwarki. Dodać poszatkowaną cebulę, ze złocic. Polać gorące knedle i zaraz podawać.