ßßß Cookit - przepis na Kartacze

Kartacze

nazwa

Wykonanie

Składniki:
ziemniaki 2,5 kg
mąka pszenna ok. 25 dag
sól, pieprz
jajo 1
ugotowane mięso mielone ok. 70 dag
cebula
boczek lub słonina na skwarki
Wykonanie:
Połowę ziemniaków ugotować, ostudzić, przepuścić przez maszynkę. Resztę zetrzeć na drobnej tarce. Utarte ziemniaki mocno odcisnąć, połączyć z ugotowanymi i jajem. Posolić i dosypać mąkę.
Przygotować farsz: Mięso połączyć ze zmieloną cebulą, solą i pieprzem.
Robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni, na to nakładać farsz, zlepiać i wrzucać do gotującej się, osolonej wody. Gotować ok. 30-40 minut (ok.10-15 minut po wypłynięciu). Gotowe kartacze wyjąć na talerz, polać tłuszczem ze skwarkami i przesmażoną cebulą.
Uwaga: Pilnować, by starte ziemniaki nie ściemniały. Zimą i później ziemniaki, a tym samym kartacze będą bardziej szare.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2013/11/kartacze.html