Wykonanie
Składniki:
ziemniaki 2,5 kg
mąka pszenna ok. 25 dag
sól,
pieprzjajo 1ugotowane
mięso mielone ok. 70 dag
cebulaboczek lub
słonina na skwarkiWykonanie:Połowę
ziemniaków ugotować, ostudzić, przepuścić przez maszynkę. Resztę zetrzeć na drobnej tarce. Utarte
ziemniaki mocno odcisnąć, połączyć z ugotowanymi i
jajem. Posolić i dosypać
mąkę.Przygotować farsz:
Mięso połączyć ze zmieloną
cebulą,
solą i
pieprzem.Robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni, na to nakładać farsz, zlepiać i wrzucać do gotującej się, osolonej
wody. Gotować ok. 30-40 minut (ok.10-15 minut po wypłynięciu). Gotowe kartacze wyjąć na talerz, polać tłuszczem ze skwarkami i przesmażoną
cebulą.Uwaga: Pilnować, by starte
ziemniaki nie ściemniały. Zimą i
później ziemniaki, a tym samym kartacze będą bardziej szare.