ßßß Cookit - przepis na KLUSKI ZIEMNIACZANE (SZARE)

KLUSKI ZIEMNIACZANE (SZARE)

nazwa

Wykonanie

Szare kluski... kluski ziemniaczane...kluski kładzione, kluski poznańskie... a nawet... kluski ćpane!(ćpać czyli rzucać) nazw jej wiele... a wszystkie oznaczają jedno: przepyszne, chociaż troszkę pracochłonne obiadowe danie wielkopolskie.
U mnie robione z reguły w poniedziałek (dzień wolny od pracy), gdyż zrobienie ich trochę czasu mi pochłania. Robię ich zawsze duuuużą ilość, w największym garnku, gdyż moi domownicy odgrzewają je sobie do samej kolacji średnio... co godzinę.
A ja się cieszę, bo to znaczy, że smakują :)
Składniki:
ok 1,5 kg ziemniaków
2 jajka
mąką pszenna - około szklanki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 małe cebule
sól
pieprz
skwarki ze słoniny lub boczku
kawałek twarogu - opcjonalnie- jeśli lubimy
Wykonanie:
Obrać ziemniaki, następnie zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach bądź w malakserze albo też (tak ja robię) zmielić 2x w elektrycznej maszynce do mięsa razem z cebulą.
Następnie trzeba je odcisnąć. Sok z góry delikatnie wylewam, zaś krochmal, jajka oraz mąkę i około łyżeczki soli dodaję do startych ziemniaków. Całość mieszam i ewentualnie dodaję jeszcze mąki - tak by otrzymać dosyć zwartą masę.
Kiedy tak się stanie, w dużym garze zagotowuję kilka litrów wody z czubatą łyżką soli.
Masę ziemniaczaną wykładam deskę do mięsa i kiedy woda wrze, łyżką zgarniam zgrabne kluski z talerza do wody, raz na jakiś czas maczając łyżkę w wodzie, aby ciasto nie przywierało do niej.
Klusek w wodzie powinna być jedna warstwa, mieszam je delikatnie i gotuję około 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Po wypłynięciu hartuję je zimną wodą 5-6 sekund na durszlaku, przekładam do osobnego garnka i polewam dużą porcją stopionej słoniny ze skwarkami, bądź przesmażonym boczkiem z cebulką, albo (jeśli akurat mam) stopionym własnej roboty smalcem z cebulką.
Podaję z zasmażaną kiszoną kapustą TUTAJ (synowi) ,a mężowi dodatkowo z twarogiem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/03/kluski-ziemniaczane-szare.html