Wykonanie
Szare kluski... kluski ziemniaczane...kluski kładzione, kluski poznańskie... a nawet... kluski ćpane!(ćpać czyli rzucać) nazw jej wiele... a wszystkie oznaczają jedno: przepyszne, chociaż troszkę pracochłonne obiadowe danie wielkopolskie.U mnie robione z reguły w poniedziałek (dzień wolny od pracy), gdyż zrobienie ich trochę czasu mi pochłania. Robię ich zawsze duuuużą ilość, w największym garnku, gdyż moi domownicy odgrzewają je sobie do samej kolacji średnio... co godzinę.A ja się cieszę, bo to znaczy, że smakują :)
Składniki:ok 1,5 kg
ziemniaków2
jajkamąką pszenna - około szklanki2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 małe
cebulesólpieprzskwarki ze
słoniny lub
boczkukawałek
twarogu - opcjonalnie- jeśli lubimyWykonanie:Obrać
ziemniaki, następnie zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach bądź w malakserze albo też (tak ja robię) zmielić 2x w elektrycznej maszynce do
mięsa razem z
cebulą.Następnie trzeba je odcisnąć. Sok z góry delikatnie wylewam, zaś krochmal,
jajka oraz
mąkę i około łyżeczki
soli dodaję do startych
ziemniaków. Całość mieszam i ewentualnie dodaję jeszcze
mąki - tak by otrzymać dosyć zwartą masę.Kiedy tak się stanie, w dużym garze zagotowuję kilka litrów
wody z czubatą łyżką
soli.Masę ziemniaczaną wykładam deskę do
mięsa i kiedy
woda wrze, łyżką zgarniam zgrabne kluski z talerza do
wody, raz na jakiś czas maczając łyżkę w wodzie, aby ciasto nie przywierało do niej.Klusek w wodzie powinna być jedna warstwa, mieszam je delikatnie i gotuję około 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Po wypłynięciu hartuję je zimną
wodą 5-6 sekund na durszlaku, przekładam do osobnego garnka i polewam dużą porcją stopionej
słoniny ze skwarkami, bądź przesmażonym
boczkiem z
cebulką, albo (jeśli akurat mam) stopionym własnej roboty
smalcem z
cebulką.Podaję z zasmażaną
kiszoną kapustą TUTAJ (synowi) ,a mężowi dodatkowo z
twarogiem.