ßßß Cookit - przepis na KOPYTKA Z WĘDZONYM TWAROGIEM, CEBULKĄ I BOCZKIEM

KOPYTKA Z WĘDZONYM TWAROGIEM, CEBULKĄ I BOCZKIEM

nazwa

Wykonanie

Danie proste i pyszne.
Składniki na kopytka:
- 50 dag ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- trochę mąki do podsypywania
Dodatkowo:
- 200 g twarogu wędzonego lub bryndzy
- 1-2 cebule
- boczek
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, obie mąki i sól, zagnieść. Na oprószonej mąką stolicy formować z ciasta wałki, lekko spłaszczyć i kroić na skośne kluski.
Wrzucać do wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju, po wypłynięciu gotować kilka minut, po czym wyjmować łyżka cedzakową.
Od razu wykładać na talerze, posypać pokruszonym twarogiem. Pokrojone w kostkę cebule i boczek wrzucić na skropioną olejem patelnię, smażyć przez około 2 minuty. Wyłożyć na kopytka z serem, od razu podawać.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2015/09/KOPYTKA-Z-WEDZONYM-TWAROGIEM-CEBULKA-I-BOCZKIEM.html