ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kabanosem i ziemniakami

Pierogi z kabanosem i ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Wczoraj przygotowałam na obiad pierogi, zrobiłam je z ciasta ziemniaczanego, które robiłam już wiele razy i takie ciasto najbardziej nam smakuje. Cały dzień spędziłam dość intensywnie. Byłam na kolacji na Wyspie Młyńskiej - impreza odbyła się po raz kolejny, jeżeli jesteście z Bydgoszczy lub okolic naprawdę warto wpaść na pyszne jedzenie, atrakcje, konkursy. Nawet udało mi się wygrać fajne produkty - słoiczki z dżemami i oliwkami. Bardzo fajnie spędziłam czas w gronie przyjaciół. A dzisiaj od rana u nas pada deszcz, w sumie to dobrze bo sucho, ale mieliśmy jechać do Gruczna na Festiwal Smaków. Nic to - dzisiaj poleniuchuje a na festiwal pojadę za rok. A pierożki będą i dzisiaj na obiad. Wyszły naprawdę pyszne. Skusicie się na porcyjkę ?
Zapraszam :-)
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 120 g kabanosów pieczonych(użyłam produktu z Zakładów Mięsnych Henryk Kania linia Maestro)
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 3 cebule
- sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy, jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem i studzimy. Następnie dodajemy mąkę i rozbełtane jajka i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze wyrabiamy. Jeżeli ciasto będzie się bardzo kleiło dodajcie jeszcze odrobinę mąki, to zależy od ziemniaków jakie użyjecie.
Bierzemy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na placek, wykrawamy szklanką koła. Pamiętajmy, aby zawsze lekko podsypywać stolnicę mąką.
Farsz - ugotowane ziemniaki i wystudzone tłuczemy tłuczkiem. Kabanosy ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni na łyżce oleju dusimy cebulkę, na sam koniec wrzucamy starte kabanosy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy do ziemniaków, przyprawiamy solą, pieprzem i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, wszystko razem mieszamy.
Lepimy pierogi, na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję farszu i zlepiamy pierogi.
Gotujemy w gorącej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyżką oleju, po wypłynięciu 4-5 minut jeszcze. Wyciągamy łyżką cedzakową na talerze.
Ja podałam pierogi już podsmażone na patelni z dodatkiem uduszonej cebulki i podsmażonych cienkich plasterków kabanosów.
Smacznego.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/08/pierogi-z-kabanosem-i-ziemniakami.html