Wykonanie
Wczoraj przygotowałam na obiad pierogi, zrobiłam je z ciasta ziemniaczanego, które robiłam już wiele
razy i takie ciasto najbardziej nam smakuje. Cały dzień spędziłam dość intensywnie. Byłam na kolacji na Wyspie Młyńskiej - impreza odbyła się po raz kolejny, jeżeli jesteście z Bydgoszczy lub okolic naprawdę warto wpaść na pyszne jedzenie, atrakcje, konkursy. Nawet udało mi się wygrać fajne produkty - słoiczki z
dżemami i
oliwkami. Bardzo fajnie spędziłam czas w gronie przyjaciół. A dzisiaj od rana u nas pada deszcz, w
sumie to dobrze bo sucho, ale mieliśmy jechać do Gruczna na Festiwal Smaków. Nic to - dzisiaj poleniuchuje a na festiwal pojadę za rok. A pierożki będą i dzisiaj na obiad. Wyszły naprawdę pyszne. Skusicie się na porcyjkę ?Zapraszam :-)Składniki:- 500 g ugotowanych
ziemniaków- 2 szklanki
mąki pszennej- 2
jajka- 120 g
kabanosów pieczonych(użyłam produktu z Zakładów
Mięsnych Henryk Kania linia Maestro)- 700 g ugotowanych
ziemniaków- 3
cebule-
sól,
pieprz- pęczek
natki pietruszkiWykonanie:
Ziemniaki gotujemy, jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem i studzimy. Następnie dodajemy
mąkę i rozbełtane
jajka i wyrabiamy ciasto. Przekładamy je na stolnicę podsypaną
mąką i jeszcze wyrabiamy. Jeżeli ciasto będzie się bardzo kleiło dodajcie jeszcze odrobinę
mąki, to zależy od
ziemniaków jakie użyjecie.Bierzemy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na placek, wykrawamy szklanką koła. Pamiętajmy, aby zawsze lekko podsypywać stolnicę
mąką.Farsz - ugotowane
ziemniaki i wystudzone tłuczemy tłuczkiem.
Kabanosy ścieramy na tarce na dużych oczkach,
cebulę kroimy w kostkę. Na patelni na łyżce
oleju dusimy
cebulkę, na sam koniec wrzucamy starte
kabanosy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy do
ziemniaków, przyprawiamy
solą,
pieprzem i wrzucamy posiekaną
natkę pietruszki, wszystko razem mieszamy.Lepimy pierogi, na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję farszu i zlepiamy pierogi.Gotujemy w gorącej wodzie z dodatkiem łyżeczki
soli i łyżką
oleju, po wypłynięciu 4-5 minut jeszcze. Wyciągamy łyżką cedzakową na talerze.Ja podałam pierogi już podsmażone na patelni z dodatkiem uduszonej
cebulki i podsmażonych cienkich plasterków
kabanosów.Smacznego.