ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka

Ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Ankieta
Jakich przepisów szukasz?
wszystkie
| *Dekorowanie potraw
| Blogowe Menu
| Ciasta
| Ciasteczka
| Coś do chleba
| Dania jednogarnkowe
| Desery
| Drożdżowe
| Halloween
| Muffinki
| Naleśniki/Tortille/Makarony
| Napoje
| Pieczywo
| Potrawy bezmięsne
| Potrawy mięsne
| Przekąski/Przystawki
| Sałatki
| Tarty/Pizze
| Torty
| Trufle, czekoladki, pralinki
| Warzywa
| Zapiekanki
| Zupy
| Śniadania
Piankowe serduszka
wtorek,12 lutego 2013 22:04
Delikatna pianka zrobiona na bazie bitej śmietany "Śnieżka" oraz galaretki truskawkowej.
1 opakowanie galaretki truskawkowej
1 opakowanie bitej śmietany "Śnieżka"
200 ml zimnego mleka
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy z 200 ml zimnego mleka. Do ubitej śmietany wlewamy powoli zimną galaretkę i delikatnie mieszamy ze śmietaną. Foremkę (17x19) wykładamy folią aluminiową i wykładamy masę z bitej śmietany. Wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje. Z foremek wycinamy serduszka.
Źródło: Dusiowa Kuchnia
Smacznego!
Tasty Blog na Facebook'u
Podziel się
oceń
19
15
Babeczki z serduszkiem
wtorek,12 lutego 2013 21:11
Mięciutkie, delikatne i wilgotne babeczki. Dzięki dodatkowi koncentratu z buraków zawdzięczają ładny, czerwony kolor. Na wierzch babeczki wystarczy położyć szablon serduszka i przez sitko obsypać cukrem pudrem. W ten sposób uzyskamy na muffince kształt serduszka.
Przepis na 12 babeczek:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1/2 szklanki koncentratu z buraków
5 jajek (żółtka oddzielamy od białek)
2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
szablon serduszka
cukier puder
W garnku rozpuszczamy margarynę, cukier i koncentrat z buraków. Studzimy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy. Cały czas ubijając dodajemy (po jednej łyżce) przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do 2/3 wysokości papierowych foremek i pieczemy w 160 stopniach przez 20-30 minut (do suchego patyczka). Muffinki pozostawiamy do ostudzenia.
Z papieru wycinamy serce. Kładziemy na wierzch babeczki i obsypujemy przez sitko cukrem pudrem. Zdejmujemy serduszko - na babeczce pozostanie kształt serca.
Źródło: Kulinarni Łowcy Smaków
Tasty Blog na Facebooku
Podziel się
oceń
10
12
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/d,12,m,2,r,2013,index.html