ßßß Cookit - przepis na Szwedzki tort letni

Szwedzki tort letni

nazwa

Wykonanie

Witam, postanowiłam dziś upichcić coś dobrego, coś co chodziło już za mną kilka dni.
Inspiracją był tort u Ani , mojej przyjaciółki z lat szkoły podstawowej ;-) Swoją drogą, Ania to naprawdę przodowniczka kulinarna, uwielbiam oglądać jej smakołyki, a smakować muszą bosko!
Tort jest genialny, prosty, nawet szybki w przygotowaniu. Jedynie krem robi się dzień wcześniej, ale ja zrobiłam dziś, jednakże, dopiero jutro będę jeść, ale podjadałam podczas robienia i po prostu niebo w gębie :)
Podoba mi się jego prostota i ten nieład, który i tak wygląda pięknie.
Składniki na:
Spód tortu (mała ok 24 cm)
3 jajka
2 białka (będą z kremu!)
250 g cukru
90 ml wrzątku
1 ½ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mąki tortowej
3 duże łyżki margaryny Kasi (miękkiej)
Krem waniliowy
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
250 ml mleka
1 płaska łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
650 g truskawek
Bita śmietana + dodatek mleko
Krem waniliowy najlepiej zrobić wcześniej (dzień wcześniej), albo tak jak ja dzisiaj a jutro będę jeść cały tort już zrobiony ;-) Wszystkie składniki (ekstrakt dodajemy po zrobieniu kremu) na małym ogniu podgrzewamy.
Mieszamy tak by nic nie przywarło do dna garnka. Po zgęstnieniu kremu przerywamy podgrzewanie i dodajemy ekstrakt. Dajemy do wystudzenia i wkładamy do lodówki.
Białka miksujemy do wysokich obrotach, tak by po odwróceniu zostały na swoim miejscu. W osobnej misce jajka, miękką margarynę Kasie ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy wrzącą i mieszamy. W oddzielnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiewamy, przez sito i dodajemy do masy. Miksujemy.
Tortownicę ja nie smaruję, na dno dodaję tylko papier do pieczenia. Pieczemy w temp. 180’C przez ok 40min. ( mi to zajęło nawet 60min.) Po upieczeniu dajemy do wystygnięcia. Między czasie bitą śmietanę robi według instrukcji.
Toaścik do tego szampanem i truskawką która pływała w nim.... pysznie było, po prostu pysznie.
Później ciasto kroimy na pół. Smarujemy większą połową kremu waniliowego i układamy wcześniej wymyte truskawki ( połowę z całości)m, na to większą część bitej śmietany i przykrywamy drugą częścią spodu i powtarzamy to samo i układamy truskawki.
Po prostu pychota !!!!!
Źródło:http://taste-life-photograph.blogspot.com/2012/06/inspirujacy-niead-czyli-szwedzki-letni.html