Wykonanie
Składniki4 porcje, ok. 25 sztukPulpeciki250 g filetu z
łososia150 g
filetów z dorsza (
soli lub
halibuta), mogą być mrożone4 kawałki
suszonych pomidorów z zalewy
oliwnej2 łyżeczki
koperkusól i
pieprzok. 2/3
bułki kajzerki +
mleko do namoczenia
bułka tartaolej roślinny /
masło do smażenia
Makaron300 g
makaronu tagliatelleok. 1/2 szklanki
wody z
makaronu1/2 szklanki
śmietanki kremówki2 szczypty
szafranu1 łyżka posiekanego
koperkuDo podaniacząstki
cytrynyPrzygotowaniePulpecikiOdciąć skórę z
łososia i sprawdzić czy nie ma ości. Opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę.
Filety białej ryby rozmrozić, opłukać, osuszyć, sprawdzić czy nie ma skóry i ości, pokroić w kostkę.
Bułkę namoczyć w
mleku (ok. 10 minut).Do pojemnika melaksera - rozdrabniacza włożyć
suszone pomidory, łyżkę
oleju ze słoika oraz
koperek. Rozdrobnić na małe kawałeczki lub na pastę.Dodać
łososia,
białą rybę, odciśniętą namoczoną
bułkę, doprawić
solą,
pieprzem i posiekać na mini kawałeczki (nie możemy używać blendera "żyrafy" bo masa wyjdzie za bardzo rozdrobniona, za rzadka, jeśli nie mamy melaksera/rozdrabniacza, możemy posiekać składniki na desce). Jeśli masa jaką otrzymaliśmy będzie za rzadka aby ulepić z niej pulpeciki, można dodać do niej
bułkę tartą.Z powstałej masy formować małe kuleczki i obtoczyć je w
bułce tartej. Rozgrzać patelnię, wlać
olej roślinny i ułożyć pierwszą partię pulpecików. Gdy będą już ładnie zrumienione od
spodu, przewrócić
łopatką na drugą stronę i znów obsmażyć, powtórzyć smażenie z każdej strony. Zdjąć z patelni wymyć patelnię i usmażyć resztę pulpecików.
MakaronMakaron ugotować al dente w osolone wodzie. Odcedzić zachowując ok. 1/2 szklanki
wody z
makaronu.Do garnka po
makaronie wlać
śmietankę kremówkę, dodać
szafran i
koperek, zagotować. Gotować przez 1 minutę, włożyć
makaron wraz z połową odłożonej
wody, posiekany
koperek, wymieszać i zagotować. Gotować przez chwilę aż sos zgęstnieje.Dodać więcej
wody gdyby sos bardzo zgęstniał (ilość dodanej
wody zależy od rodzaju użytego
makaronu, świeży
makaron będzie wchłaniał znacznie więcej
wody niż suszony). Podawać z pulpecikami, skrapiając
sokiem z cytryny.WskazówkiDo
makaronu można jeszcze dodać podduszone na
maśle plasterki
cukinii.