ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z małżami

Spaghetti z małżami

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje, po 691 kcal
250 g świeżych małży
150 g makaronu spaghetti
3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
250 g pomidorków koktajlowych
1/2 łyżeczki płatków chili
pół pęczka natki pietruszki
1/4 szklanki białego wina lub prosecco
Przygotowanie
Małże umyć szczoteczką pod bieżącą zimną wodą, wyłożyć na sitko w celu odcedzenia wody. Makaron ugotować al dente, odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody z makaronu.
Na patelni na średnim ogniu podgrzać olej lub oliwę, włożyć pokrojony na plasterki czosnek i lekko go zrumienić. Zwiększyć ogień, dodać małże, masło, pokrojone na połówki pomidorki, płatki chili oraz posiekaną natkę pietruszki. Smażyć na dużym ogniu co chwilę mieszając przez ok. pół minuty.
Doprawić solą, wlać wino i gotować na większym ogniu przez ok. 2 minuty aż wino wyparuje, wszystkie małże się otworzą a pomidorki zmiękną (niektóre można rozgnieść widelcem aby uwolnić soki). W międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.
Włożyć ugotowany makaron, wymieszać i na większym ogniu zagotować. W międzyczasie można 2 - 3 razy potrząsnąć patelnią, tak aby delikatnie podrzucić makaron do góry i "napowietrzyć" go). Warto też (stopniowo) dodać zachowaną wodą z makaronu aby powstało więcej sosu. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i podawać.
Wskazówki
Zamiast pomidorków koktajlowych można użyć pół puszki pomidorów krojonych.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/spaghetti-z-malzami