Wykonanie
Składniki2 porcje, po 691 kcal250 g świeżych
małży150 g
makaronu spaghetti3 łyżki
oleju roślinnego lub
oliwy2 ząbki
czosnku2 łyżki
masła250 g
pomidorków koktajlowych1/2 łyżeczki
płatków chilipół pęczka
natki pietruszki1/4 szklanki
białego wina lub proseccoPrzygotowanie
Małże umyć szczoteczką pod bieżącą zimną
wodą, wyłożyć na sitko w celu odcedzenia
wody.
Makaron ugotować al dente, odcedzić zachowując 1/4 szklanki
wody z
makaronu.Na patelni na średnim ogniu podgrzać
olej lub
oliwę, włożyć pokrojony na plasterki
czosnek i lekko go zrumienić. Zwiększyć ogień, dodać
małże,
masło, pokrojone na połówki
pomidorki,
płatki chili oraz posiekaną
natkę pietruszki. Smażyć na dużym ogniu co chwilę mieszając przez ok. pół minuty.Doprawić
solą, wlać
wino i gotować na większym ogniu przez ok. 2 minuty aż
wino wyparuje, wszystkie
małże się otworzą a
pomidorki zmiękną (niektóre można rozgnieść widelcem aby uwolnić
soki). W międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.Włożyć ugotowany
makaron, wymieszać i na większym ogniu zagotować. W międzyczasie można 2 - 3
razy potrząsnąć patelnią, tak aby delikatnie podrzucić
makaron do góry i "napowietrzyć" go). Warto też (stopniowo) dodać zachowaną
wodą z
makaronu aby powstało więcej sosu. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem i podawać.WskazówkiZamiast
pomidorków koktajlowych można użyć pół puszki
pomidorów krojonych.