ßßß Cookit - przepis na Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
10 - 12 krewetek
150 g makaronu spaghetti
1 ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
1/4 szklanki białego wina
3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
2 łyżki masła
200 g pomidorków koktajlowych
Przygotowanie
Mrożone krewetki rozmrozić (np. w zimnej wodzie), następnie obrać z pancerzy pozostawiając ogonki. Naciąć pośrodku wypukły grzbiet krewetki i sprawdzić czy nie trzeba usunąć jelita (ciemna nitka ciągnąca się wzdłuż tułowia). Oczyszczone krewetki umyć i osuszyć na papierowych ręcznikach.
Zagotować wodę na makaron, posolić, wrzucić makaron i ugotować al dente, odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody z makaronu.
Na patelni podgrzać olej lub oliwę, włożyć pokrojony na plasterki czosnek i lekko go zrumienić, dodać masło i krewetki, posolić, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 15 sekund z każdej strony. Wlać wino a po chwili dodać natkę pietruszki i pokrojone pomidorki koktajlowe. Co chwilę mieszając smażyć na większym ogniu przez ok. minutę aż pomidorki zmiękną (niektóre można rozgnieść widelcem aby uwolnić soki).
Włożyć ugotowany makaron wraz z odłożoną wodą i na większym ogniu zagotować, można 2-3 razy potrząsnąć patelnią tak aby delikatnie podrzucić makaron do góry i trochę go napowietrzyć. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i podawać.
Wskazówki
Zamiast natki pietruszki można użyć porwanej bazylii (dodajemy ją już na sam koniec gotowania potrawy).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/makaron-z-krewetkami-w-sosie-winno-maslanym