Wykonanie
Dziś będzie szybko i konkretnie -
makaron z
oliwą,
czosnkiem i
pietruszką to wszak najprostsze, co można ugotować, a jednocześnie jedna z moich ulubionych wariacji na temat
makaronu :) Oryginalna, pełna nazwa tego klasycznego, włoskiego
makaronu to aglio,
olio e peperoncino, jednakże ja, z racji umiarkowanej sympatii do zbyt
ostrego jedzenia ograniczyłam ostatni składnik do odrobiny pasty z
ostrej papryki. Jeśli macie ochotę, zastąpcie ją pokrojoną drobno
papryczką chilli. Albo połową. Albo nie używajcie jej wcale :DSkładniki:- 200 g
makaronu spaghetti- ok. 50 ml
oliwy /
oleju z pierwszego tłoczenia- dwa duże ząbki
czosnku- ok. 40 g startego
twardego sera- pęczek posiekanej
natki pietruszki- opcjonalnie -
papryczka chilliPrzygotowanie całości jest wręcz obrzydliwie proste - gotujemy
makaron, a gdy będzie już prawie miękki, na głęboką patelnię wlewamy
oliwę, na nią wrzucamy przeciśnięty przez praskę
czosnek i pastę z
ostrej papryki, albo
paprykę, albo nic :P
Gdy
czosnek lekko się podsmaży (pilnujemy, by się nie przypalił, ma jedynie oddać smak
oliwie), wrzucamy na patelnię odcedzony ugotowany
makaron, mieszamy przez chwilę, po czym dorzucamy drobno posiekaną
natkę pietruszki (trochę zostawiamy sobie do posypania ;)). Ja na końcu do gotowego aglio e
olio wmieszałam jeszcze
ser, przez co nie posypywałam gotowej potrawy nim z wierzchu, jak nakazuje tradycyjna receptura, ale gwarantuję Wam, że tak też jest pysznie :)Polecam również pastę aglio,
olio e
pomodoro :)Smacznego!