Składniki4 porcje2 łyżki kaszy jęczmiennej (drobnej)1 łyżka ryżu1,75 l wodyćwiartka kurczaka lub 2 udźce z kurczakapłaska łyżeczka soli4 średniej wielkości ziemniaki1 większa marchewka1 pietruszka1 cebula3 ziela angielskie1 listek laurowy1/2 łyżeczki suszonego lubczykuświeży koperekPrzygotowanieKaszę i ryż wypłukać w zimnej wodzie, wsypać do garnka, zalać 1,75 l wody, dodać mięso i posolić. Zagotować na większym ogniu, następnie gotować na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 minut.Wyjąć mięso z zupy, do wywaru dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę. Włożyć też cebulę w całości i gotować przez ok. 20 minut.Na 5 minut przed końcem gotowania dodać przyprawy oraz obrane ze skóry i kości, pokrojone na kawałki mięsokurczaka. Po ugotowaniu dodać posiekany świeży koperek.