Bulwy smażone

nazwa

Wykonanie

Bulwy królujące kiedyś na stołach, to nic innego, jak tak modny obecnie topinambur, który był "ziemniakiem" Indian.
Topinambur, słonecznik bulwiasty, w smaku przypomina trochę szparagi, trochę karczochy, a trochę młode ziemniaki.
Topinambur, Fot. Joanna Krzewińska
Przepisów, na ich przyrządzenie, nie mogło zabraknąć w Książce Kucharskiej Maryi Ochorowicz-Monatowej, z 1920 roku. Stąd inspiracja.
Składniki:
8 bulw
2 jajka
5 łyżek bułki tartej
sól
3 łyżki masła
Topinambur umyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Każdą bulwę przekroić wzdłuż na pół. Obtoczyć w rozmąconym jajku i "wytarzać" w bułce tartej. Smażyć na rumiano na maśle.
Usmażone bulwy, Fot. Joanna Krzewińska
Szuka nowych smaków, kombinacji przypraw i produktów. Używa tylko naturalnych przypraw i świeżych ziół. Zaczytuje się w przepisach kuchni polskiej (choć nie tylko), ale stara się je odświeżyć i urozmaicić... wrócić do korzeni i troszkę "odchudzić".
- Polska kuchnia to kuchnia pełna ziół, przypraw, aromatów... To nie tylko schabowy z kapustą. Niektóre przepisy sprzed ponad 100 lat zaskakują swoją finezją i fantazją autora - mówi autorka bloga kulinarnego krolestwogarow.pl .
przepis
Gazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Joanna Krzewińska
Źródło:http://ugotuj.to/zesmakiem/1,145367,18100632,Bulwy_smazone.html