ßßß Cookit - przepis na Dyniowe gnocchi na słodko !

Dyniowe gnocchi na słodko !

nazwa

Wykonanie

Staram się jeszcze w pełni wykorzystać sezon na dynię bo tak bardzo ją lubię. Dlatego przygotujcie sie, że następne posty też będą dyniowe : ).
Dzisiejszy przepis na gnocchi jest trochę inny, gdyż są one na słodko. Nie w sosie, nie ze szpinakiem, ale z bułką tartą, masłem i miodem ! Zapraszam do wypróbowania przepisu na te małe cudeńka.
o.
Składniki:
0 , 5 kg dyni
0.5 kg ziemniaków
1 jajko
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
około 1.5 szkl. mąki pszennej ( może być więcej jeżeli ciasto jest bardzo klejące)
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
Dynię obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem, skrapiamy oliwą lub olejem i pieczemy do miękkości (im mniejsze kawałki tym szybciej będzie się piekła), około 30 min.
Upieczoną, ostudzoną dynię blendujemy na puree.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy i przeciskamy przez praskę. Ja próbowałam je zblendować, ale nie polecam...:)
Ziemniaki, dynię wkładamy do jednej miski, dodajemy jajko, przyprawy, mąkę pszenna i ziemniaczaną i zagniatamy rękoma na gładkie ciasto. Blat posypujemy mąką, i rozwałkowujemy ciasto na około 1,5-2cm grubości. Wykrawamy jakie chcemy kształty. W moim przypadku kółeczka wykrojone kieliszkiem. Na wyciętych gnocchi odciskamy widelcem wzorek na górze. Wrzucamy go wrzątku ze szczyptą soli i gotujemy do momentu aż wypłyną na wierzch.
Gotowe gnocchi podajemy z bułką tartą :
3 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
łyżeczka miodu
pestki dyni do posypania
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy bułkę tartą i mieszamy do połączenia składników. Gotową bułką tartą posypujemy nasze gnocchi, polewamy miodem i układamy pestki dyni.
Smacznego !
Źródło:http://deliciousjourneyy.blogspot.com/2013/10/dyniowe-gnocchi-na-sodko.html