Wykonanie
Koniec wakacji to stres i zabieganie, ale ma też on swoje miłe, kulinarne strony. Dojrzewają
jabłka,
gruszki i wszystkie warzywa, a w tym i nasi dzisiejsi bohaterowie, czyli
dynie. Ich walory smakowe, zdrowotne i dietetyczne są już powszechnie znane. Warto także pamiętać, że
dynie są warzywem całkowicie bezglutenowym, a ich spożywanie podnosi podobno libido zarówno u pań jak i u panów.W naszym zaprzyjaźnionym gospodarstwie pp. Majlertów na warszawskiej Białołęce podglądaliśmy na
polu młode dynie w okresie kwitnienia i zawiązywania
owoców, a dziś już możemy cieszyć się ich pełną dojrzałością.Dostępnych jest wiele odmian, z których sześć prezentujemy:
fot. Andrzej Kensbok /
Chleb z
MasłemHokkaido -
pomarańczowo-czerwona, z miękkim miąższem, idealna na zupę
fot. Andrzej Kensbok /
Chleb z
MasłemMuscat - zielona, z wyraźnymi żebrami, o
pomarańczowym, aromatycznym, wyrazistym miąższu
fot. Andrzej Kensbok /
Chleb z
MasłemMakaronowa - żółta, gładka, po upieczeniu miąższ rozpada się na "
makaroniki"
fot. Andrzej Kensbok /
Chleb z
MasłemBlue Ballet - błękitno-jasnozielona, o łagodnym smaku
fot. Andrzej Kensbok /
Chleb z
MasłemButternut (Piżmowa) - jasnobeżowa, podłużna, o aromatycznym jasnym miąższu
fot. Andrzej Kensbok /
Chleb z
MasłemFutsu - charakterystycznie "pomarszczona",
pomarańczowo-brązowa, znakomita do upieczeniaZupa dyniowaDziś zdecydowałem się przyrządzić kultowy szwajcarski przysmak jesienny - zupę
dyniową, nazywaną tam Kürbis-Suppe, bez której nie może się obejść żadna uroczysta helwecka kolacja od późnego lata do listopada. Zwana u nas poczciwie dyniówką jest prosta w przyrządzeniu, pyszna i lekkostrawna. Jeśli podamy ją z umiarem na początku przyjęcia, to zaostrza apetyt, a nie syci.Nasz wzrok padł na
dynię Hokkaido .
Ostrym nożem rozkroiłem ją na kawałki, usunąłem watę z nasionami i włożyłem do brytfanny z odrobiną
oleju na dnie. Pieczenie dyni trwa 20 minut, dla tego najpierw nastawiłem
wywar warzywny z
trzech marchwi, pół małego
selera, dwóch
cebuli i liścia
lubczyku zalanych litrem
wody. Gdy
wywar dobrze się gotował. włożyłem
dynię do piekarnika na 160 stopni. Po wyjęciu zeskrobałem upieczony miąższ do garnka, wlałem
wywar warzywny, dołożyłem jedną
marchew i
cebulę, dodałem dwa rozgniecione ząbki
czosnku i zmiksowałem na gładki krem. (Zupa ma być gęsta, ale jeśli jest za gęsta, to proszę dodać trochę przegotowanej
wody).Doprawiłem do smaku
solą,
czarnym pieprzem,
gałką muszkatołową,
imbirem i
kurkumą i zagotowałem. Zupa ma być pikantna i bardzo gorąca. Po nalaniu do kokilek udekorowałem powierzchnię polewając cienką strużką
olejem z pestek dyni, posypałem uprażonymi
pestkami z dyni i wykończyłem kleksem kwaśniej
śmietany 18%.Składniki dla 4-6 osób1 cała
dynia, ok. 1,5 kg (nadaje się każda odmiana, z twardych zupa wychodzi gęsta, z miększych bardziej płynna)Na
bulion warzywny: 20 dkg
marchwi, 0,5
selera, 2
cebule, duży liść
lubczyku lub
lubczyk suszony
Przyprawy: 2 ząbki
czosnku,
sól, czarny świeży
pieprz,
imbir,
gałka muszkatołowa,
kurkuma,
olej z pestek dyni (
przyprawy można zastąpić mieszanką
curry, a
olej z pestek
oliwą z oliwek)Do przybrania: 50 dkg pestek z dyni i świeża, kwaśna
śmietanaTrzeba
mieć pod ręką mikser elektryczny.
Chleb z
Masłem, czyli Andrzej Kensbok i Grzegorz Wrześniewski - entuzjaści prawdziwego jedzenia. Wyszukują i wspierają małych wytwórców i ciekawe produkty. Odbudowują handel detaliczny w oparciu o zaufanie i wiedzę.przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem >
Chleb z
masłem