ßßß
fot. Andrzej Kensbok / Chleb z MasłemHokkaido - pomarańczowo-czerwona, z miękkim miąższem, idealna na zupę
fot. Andrzej Kensbok / Chleb z MasłemMuscat - zielona, z wyraźnymi żebrami, o pomarańczowym, aromatycznym, wyrazistym miąższu
fot. Andrzej Kensbok / Chleb z MasłemMakaronowa - żółta, gładka, po upieczeniu miąższ rozpada się na "makaroniki"
fot. Andrzej Kensbok / Chleb z MasłemBlue Ballet - błękitno-jasnozielona, o łagodnym smaku
fot. Andrzej Kensbok / Chleb z MasłemButternut (Piżmowa) - jasnobeżowa, podłużna, o aromatycznym jasnym miąższu
fot. Andrzej Kensbok / Chleb z MasłemFutsu - charakterystycznie "pomarszczona", pomarańczowo-brązowa, znakomita do upieczeniaZupa dyniowaDziś zdecydowałem się przyrządzić kultowy szwajcarski przysmak jesienny - zupę dyniową, nazywaną tam Kürbis-Suppe, bez której nie może się obejść żadna uroczysta helwecka kolacja od późnego lata do listopada. Zwana u nas poczciwie dyniówką jest prosta w przyrządzeniu, pyszna i lekkostrawna. Jeśli podamy ją z umiarem na początku przyjęcia, to zaostrza apetyt, a nie syci.Nasz wzrok padł na dynię Hokkaido . Ostrym nożem rozkroiłem ją na kawałki, usunąłem watę z nasionami i włożyłem do brytfanny z odrobiną oleju na dnie. Pieczenie dyni trwa 20 minut, dla tego najpierw nastawiłem wywar warzywny z trzech marchwi, pół małego selera, dwóch cebuli i liścia lubczyku zalanych litrem wody. Gdy wywar dobrze się gotował. włożyłem dynię do piekarnika na 160 stopni. Po wyjęciu zeskrobałem upieczony miąższ do garnka, wlałem wywar warzywny, dołożyłem jedną marchew i cebulę, dodałem dwa rozgniecione ząbki czosnku i zmiksowałem na gładki krem. (Zupa ma być gęsta, ale jeśli jest za gęsta, to proszę dodać trochę przegotowanej wody).Doprawiłem do smaku solą, czarnym pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i kurkumą i zagotowałem. Zupa ma być pikantna i bardzo gorąca. Po nalaniu do kokilek udekorowałem powierzchnię polewając cienką strużką olejem z pestek dyni, posypałem uprażonymi pestkami z dyni i wykończyłem kleksem kwaśniej śmietany 18%.Składniki dla 4-6 osób1 cała dynia, ok. 1,5 kg (nadaje się każda odmiana, z twardych zupa wychodzi gęsta, z miększych bardziej płynna)Na bulion warzywny: 20 dkg marchwi, 0,5 selera, 2 cebule, duży liść lubczyku lub lubczyk suszonyPrzyprawy: 2 ząbki czosnku, sól, czarny świeży pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, kurkuma, olej z pestek dyni (przyprawy można zastąpić mieszanką curry, a olej z pestek oliwą z oliwek)Do przybrania: 50 dkg pestek z dyni i świeża, kwaśna śmietanaTrzeba mieć pod ręką mikser elektryczny.
Chleb z Masłem, czyli Andrzej Kensbok i Grzegorz Wrześniewski - entuzjaści prawdziwego jedzenia. Wyszukują i wspierają małych wytwórców i ciekawe produkty. Odbudowują handel detaliczny w oparciu o zaufanie i wiedzę.przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Chleb z masłem