Wykonanie
Zupa krem z pieczonej dyni z dodatkiem
imbiru jest idealną propozycją na jesienno-zimowe dni. Jest bardzo sycąca, pełna witamin, a przy tym rozgrzewająca. Zachwyca swoim kolorem i smakiem. Dzięki dodatkowi
kurkumy,
curry i
imbiru zupa jest bardzo aromatyczna. Najlepiej smakuje z grzankami lub prażonymi
pestkami dyni.Składniki na 3 osoby:850 g dyni obranej ze skóry, oczyszczonej i pokrojonej na kawałki2 małe
cebule pokrojone na ćwiartki4-6 obrane ząbki
czosnku800 ml
bulionu warzywnego1/4 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki
przyprawy curry1 łyżka startego
imbiru2 łyżki
oliwy z oliweksólpieprzDodatkowo:grzanki z
pieczywa lub prażone
pestki dyniWykonanie:W żaroodpornym naczyniu układamy kawałki dyni,
cebuli i
czosnku. Całość polewamy
oliwą z oliwekPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy warzywa do miękkości, około 35 minut. Długość pieczenia zależy od rodzaju dyni. Najlepiej sprawdzać widelcem, czy
dynia jest już miękkaUpieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącym
bulionem, dodajemy
przyprawy (
kurkumę,
curry,
imbir) i całość miksujemy. Jeśli zupa wydaje się Wam zbyt gęsta, można dodać trochę gorącej
wody.Zupę gotujemy około 3 minuty, cały czas mieszającDodajemy
sól,
pieprz według uznaniaZupę przelewamy do miseczek i posypujemy grzankami lub prażonymi
pestkami dyniSmacznego!Inspiracja: Blog Agnieszki MaciągZapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u