Wykonanie
Dzis zapragnęłam pysznie kojącej, rozgrzewającej i aromatycznej zupy dyniowej. Miały być balkonowe inspiracje
dyniowe, ale....zjadłam dekorację hihi.Nie mogłam się powstrzymać, aby nie doturlać moich
dyniowych główek do kuchni. Uwielbiam
dynie! Wiem, że dużo ludzi nie przepada za tym warzywem, twierdząc, że nie ma ono wyraźnego smaku, jest mdłe i mało zaskakujące. Ja uważam inaczej. Jest wyśmienite, kiedy się wie jak je przyrządzić. Jest zatem bardzo zaskakujące i potrafi tętnić smakiem i aromatem!.Długo szukałam idealnego przepisu na zupę z dyni. Ciągle była albo za mało egzotyczna, albo za słodka, albo po prostu nijaka. Postanowiłam poeksperymentować i, moim zdaniem, wyszło fantastycznie. Robię tą zupę od lat i cała moja rodzina zajada ją ze smakiem. Nawet moja 2 letnia córka wciąga ją noskiem. A to powód do dumy!Skład:0 , 5 kg obranej, pokrojonej w kostkę dyni2
marchewki1
cebula2 ząbki
czosnku1 szklanka
bulionu warzywnego1 łyżka sklarowanego
masła1 łyżka
miodu2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
imbiru1 łyżeczka
kurkumysól do smakuszczypta świeżo startej
gałki muszkatołowejpestki słonecznika do posypaniaA oto jak ją zrobić:1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Dynię i
marchew obieramy i kroimy w kostkę. Układamy na blasze, skrapiamy
oliwą i wstawiamy do piekarnika na około 30 min (aż warzywa zmiękną i zarumienią się). Obok dyni i
marchwi kładziemy nieobrane ząbki
czosnku.2.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na
maśle przez 3 min. Po tym czasie zmniejszamy ogień, dodajemy
miód i karmelizujemy
cebulę (musi nabrać brązowego, lekko szklistego koloru).3. Podpieczone warzywa i skarmelizowaną
cebulę przekładamy do garnka.
Czosnek wyciskamy z łupinki (będzie przyjemnie
maślany i słodkawy). Wlewamy
bulion, dodajemy
przyprawy i dusimy aż będą całkiem miękkie. Miksujemy na gładką masę.4. Podajemy z lanymi kluskami (opcjonalnie), ale ja najbardziej lubię posypaną
pestkami słonecznika.
A tu w łyżeczce czaję się ja, dyniożerca:)
Jeśli zupa po zmiksowaniu będzie za gęsta dodajcie po prostu przegotowanej
wody.Smacznego!H.