ßßß Cookit - przepis na Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

nazwa

Wykonanie

Dzis zapragnęłam pysznie kojącej, rozgrzewającej i aromatycznej zupy dyniowej. Miały być balkonowe inspiracje dyniowe, ale....zjadłam dekorację hihi.
Nie mogłam się powstrzymać, aby nie doturlać moich dyniowych główek do kuchni. Uwielbiam dynie! Wiem, że dużo ludzi nie przepada za tym warzywem, twierdząc, że nie ma ono wyraźnego smaku, jest mdłe i mało zaskakujące. Ja uważam inaczej. Jest wyśmienite, kiedy się wie jak je przyrządzić. Jest zatem bardzo zaskakujące i potrafi tętnić smakiem i aromatem!.
Długo szukałam idealnego przepisu na zupę z dyni. Ciągle była albo za mało egzotyczna, albo za słodka, albo po prostu nijaka. Postanowiłam poeksperymentować i, moim zdaniem, wyszło fantastycznie. Robię tą zupę od lat i cała moja rodzina zajada ją ze smakiem. Nawet moja 2 letnia córka wciąga ją noskiem. A to powód do dumy!
Skład:
0 , 5 kg obranej, pokrojonej w kostkę dyni
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżka sklarowanego masła
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kurkumy
sól do smaku
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
pestki słonecznika do posypania
A oto jak ją zrobić:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dynię i marchew obieramy i kroimy w kostkę. Układamy na blasze, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na około 30 min (aż warzywa zmiękną i zarumienią się). Obok dyni i marchwi kładziemy nieobrane ząbki czosnku.
2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na maśle przez 3 min. Po tym czasie zmniejszamy ogień, dodajemy miód i karmelizujemy cebulę (musi nabrać brązowego, lekko szklistego koloru).
3. Podpieczone warzywa i skarmelizowaną cebulę przekładamy do garnka. Czosnek wyciskamy z łupinki (będzie przyjemnie maślany i słodkawy). Wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i dusimy aż będą całkiem miękkie. Miksujemy na gładką masę.
4. Podajemy z lanymi kluskami (opcjonalnie), ale ja najbardziej lubię posypaną pestkami słonecznika.
A tu w łyżeczce czaję się ja, dyniożerca:)
Jeśli zupa po zmiksowaniu będzie za gęsta dodajcie po prostu przegotowanej wody.
Smacznego!
H.
Źródło:http://nothingbutahousewife.blogspot.com/2012/10/zupa-dyniowa.html