Wykonanie
Zawsze kiedy widzę
awokado, przed oczami staje mi portugalska wyspa Madera. Jest ona znana z produkcji doskonałych
bananów i kwiatów. Ma jednak również całkiem spore plantacje drzew
awokado. W trakcie pisania tego artykułu dowiedziałem się, że
awokado ma również polską, jakże wdzięczną nazwę - smaczliwka!Smaczliwka jednak wbrew informacji sugerującej jakiś nadzwyczajny smak, takowego praktycznie nie posiada. Doskonale jednak komponuje się z innymi
smakami, stanowiąc wdzięczną, kremową bazę, dostarczającą nam mnóstwo odżywczych składników. Dzięki temu, że oprócz dużej ilości witamin (A, E ),
awokado zawiera sporo zdrowych tłuszczów jednonienasyconych oraz omega-3, jest prawdziwym balsamem na nasze
serca, obniża również ciśnienie
krwi. Badania kliniczne potwierdziły również, iż jest ono pożywieniem, prewencyjnie przeciwdziałającym chorobie Alzheimera. Jak więc widać, z pewnością warto pomyśleć o jak najczęstszym spożywaniu
awokado w różnych postaciach - czy to w sałatkach, różnych dipach, czy w mojej ulubionej i jednocześnie najprostszej postaci - do wydrążonych połówek (na których pozostawimy skórkę) wlewa się
sos winegret i wyjada miąższ
owocu za pomocą łyżeczki.Ja postanowiłem tym razem zrobić z
awokado dip do grillowanych warzyw. Jego drugim ważnym składnikiem jest
kolendra. Moi znajomi wiedzą, że jestem prawdziwym maniakiem tego sympatycznego
ziółka. Szerzej pisałem o nim w Magazynie Smak. Warto jednak nadmienić, iż
kolendra oprócz charakterystycznego smaku i zapachu (przez jednym ukochanym, przez innych znienawidzonym), jest również prawdziwą bombą zdrowotną. O niej jednak opowiem innym razem...4-5
młodych marchewekjedna
młoda cebulapół
kalafiorasól morskapieprzoliwapęczek
natki kolendrydip:pół
awokado3 łyżki
greckiego jogurtu2 łyżki
oliwy2 ząbki
czosnku1 mała
młoda cebulkasok z limonki do smakuszczypta
solipapryczka chilli (do smaku)
Marchewki umyć, pozbawić końców, przekroić na połówki lub ćwiartki (w zależności od ich wielkości). Oddzielić różyczki
kalafiora (wcześniej umytego i odsączonego), w razie potrzeby przeciąć je na mniejsze.
Cebulę pociąć na kilka kawałków. Wszystko polać
oliwą, posolić i popieprzyć, dokładnie wymieszać i ułożyć na blasze do ciasta. Włożyć na piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec 15-20 min (w zależności od wielkości warzyw).Dip: zmiksować wszystkie składniki, dodając
soli,
soku z limonki i ewentualnie
pieprzu do smaku.
Fot. Janusz Andrasz
PHILIPS HR 4417 DrGrill Grill okrągły 11780 PETERHOF GRILLOWA PATELNIA ...
Wychowany zostałem na kresowej kuchni mojej babci. Od zawsze umiałem zrobić w kuchni "coś z niczego". Umiejętność ta wielokrotnie się przydawała w czasie mojej nauki w szkole średniej i na studiach. Przypadł on na szaro-smutne czasy, jakie nastały w Polsce po wprowadzeniu stanu wojennego, kiedy dostanie nawet najprostszych artykułów spożywczych wymagało stania w długich kolejkach a żywienie w internatowej stołówce monotonne i bezbarwne. Po 10 latach pracy w jednej z korporacji, wziąłem nogi za pas i uciekłem od niej na drugi kraniec Europy - do Portugalii. Spędziłem tam prawie że 10 lat, smakując, degustując i oczywiście również gotując.Będąc jeszcze jedną nogą w Portugalii, rozpocząłem pracę nad pierwszym polskim przewodnikiem po Lizbonie, który ukazał się w roku 2010. Wtedy też zacząłem prowadzić bloga Luzomania. Od jakiegoś czasu staram się łączyć na blogu andrasz-kulinarnie polską kresową kuchnię z pochodzącą z pogranicza Europy z podobnie wielokulturową jak ta kresowa, kuchnią portugalską. Propaguję ją również, prowadząc warsztaty kulinarne.przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Janusz Andrasz