Wykonanie
Święta się skończyły,
pora na coś lekkiego by wrócić do formy. Wprawdzie u mnie do wielkanocnych śniadań są na
stole lekkie sałatki na bazie
sałaty w
winegrecie ale traktowane są jako dodatki, nieraz zaostrzające apetyt na świąteczne
wędlinyDziś zrobiłam już taką
sałatkę jako samodzielne danie a kawałki wędzonego
kurczaka są jej elementem.kubek mieszanki
sałat z
roszponką2-3 liście
sałaty lodowejpomidorkawałek zielonego
ogórkawędzone
udko kurczakapo garści
rzeżuchy i
szczypiorkusól,
pieprz ziołowyłyżka domowego
octu jabłkowego z cząbremłyżka
oliwyPorwane liście
sałaty lodowej zmieszałam z mieszanką
sałat , dodałam pokrojonego w półplasterki zielonego
ogórka i
pomidora, posoliłam lekko. Dołożyłam pokrojone na kawałki wędzone
udko kurczaka, posypałam
pieprzem ziołowym , polałam
octem jabłkowym i
oliwą, wymieszałam.Na koniec posypałam
rzeżuchą i
szczypiorkiem. Wstawiłam do lodówki by się przegryzła. Przeznaczyłam ją na kolację, ale widać jest smaczna, bo zaczęła już znikać z lodówki, chyba resztę schowam dla siebie „za
sałatą ”Jest lekka, dałam mniej
oliwy, niż zwykle do
winegretu, polecam po świątecznych kulinarnych szaleństwach.Smacznego !