Wykonanie
Nie wiem jak Wy kochani, ale u mnie Wielkanocy jeszcze nie czuć:( . Dekoracje w domu porozkładane ale jakoś atmosfery świątecznej brak. Wciąż w biegu, a do tego perspektywa pracy w Wielką Niedzielę, nie zachęca optymistycznie.Z tego też powodu, zamiast świątecznych inspiracji, zapraszam na pyszną, zdrową ale kaloryczną
sałatkę. A to za sprawą
sera halloumi, któremu ciężko się oprzeć.Koniec tego pisania, przejdźmy do konkretów...
Składniki:100g
sera halloumigarść
rukoligarść
roszponkigarść
rzeżuchy1 duża łyżka posiekanych
orzechów włoskichpół dużego
ogórka szklarniowego1 łyżka
oliwy1 łyżeczka
octu jabłkowegosól i
pieprzSer kroimy w plastry około 0.5mm grubości i grillujemy z obu stron na złocisto brązowy kolor (ja użyłam do tego patelni grillowej, ale można też w piekarniku z funkcją grilla).Do miski wrzucamy wszystkie rodzaje
sałat i mieszamy.
Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w grubsze ćwiartki, dodajemy do
sałaty. Całość posypujemy
orzechami włoskimi i polewamy sosem przygotowanym z
oliwy,
octu jabłkowego,
soli i
pieprzu. Delikatnie mieszamy.Na wierzchu układamy kawałki
sera halloumi (ja pokroiłam w paski) i serwujemy.
Smacznego...