Wykonanie
Macie już pomysł na jutrzejszą kolację? Mam nadzieję, ze ten Wam się spodoba :-) tym bardziej, że podobno wiosna zbliża się wielkimi krokami, więc może i w kuchni
pora na zmianę dań na lżejsze? No w każdym razie ja od jakiegoś czasu poprawiam sobie samopoczucie lżejszym jedzeniem :-) W końcu jakoś trzeba się pocieszać gdy niektóre dżinsy czas odłożyć na półkę zapomnienia... ;-)SKŁADNIKI1 pojedynczy
filet z kurczaka1/2
sałaty lodowej1 garść
roszponki (porządna garść ;-) )3
jajkakilka małych
pomidorów1/2 świeżego
ogórka1
czerwona papryka4 - 5 łyżek
oliwy z oliwek1 łyża
octu jabłkowegosól,
pieprz, słodka mielona
paprykastarty ser grana padanoJajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w ćwiartki. Fileta oczyszczamy i kroimy w paski, a następnie obtaczamy w
papryce zmieszanej z
solą i pierzem. Na patelni rozgrzewamy połowę
oliwy i smażymy na niej
mięso.
Sałatę i
paprykę kroimy w paski,
ogórka (ze skórą) w półplasterki, a
roszponkę dzielimy na pojedyncze listki - wszystko wkładamy do salaterki, a następnie doprawiamy sosem: mieszamy pozostałą
oliwę z
octem jabłkowym,
solą i
pieprze. Całość dokładnie mieszamy. Na talerze nakładamy wymieszane
sałaty, na nich kładziemy kawałki
kurczaka,
jajka i pokrojone
pomidory. Całość posypujemy startym
grana padano.