ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczane rulony ze szpinakiem i boczkiem

Ziemniaczane rulony ze szpinakiem i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto
1kg ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
0,5kg mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki masła
Farsz
450g mrożonego szpinaku (1 opakowanie)
1 cebula
3 ząbki czosnku
ok 20 plasterków wędzonego boczku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Dodatkowo
1 jajko
1 łyżka ziaren sezamu
Sposób przygotowania
Farsz
Krok 1
Na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodać do niego szpinak. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przesmażyć, aż cała woda odparuje.
Odstawić do przestudzenia.
Ciasto
Krok 2
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Ziemniaki połączyć masłem, szczyptą soli i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto będzie gotowe do rozwałkowywania gdy nie będzie się przylepiało do dłoni.
Krok 3
Przygotowane ciasto rozwałkować i wyciąć prostokąty (10x15 cm). Na każdym prostokącie na brzegu położyć plasterek boczku. Następne rozsmarować po kopiastej łyżce farszu.
Jeden brzeg prostokąta posmarować rozmąconym jajkiem. Zwijać rulony.
Wierz rulonów również posmarować rozmąconym jajem i posypać sezamem.
Krok 4
Rulony położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 20 min z termoobiegiem. Potem na 5 min przełączyć na górną grzałkę, żeby roladki ładnie się zarumieniły. :)
Krok 5
Z powyższych proporcji wychodzi ok. 20 sztuk. Spokojnie wystarczy dla czteroosobowej rodziny. :)
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/04/7656/ziemniaczane-rulony-ze-szpinakiem-i-boczkiem