ßßß Cookit - przepis na tarta jajeczna z boczkiem

tarta jajeczna z boczkiem

nazwa

Wykonanie

Bardzo łatwa tarta na klasycznym kruchym cieście, z nadzieniem z jajek, boczku i dużą ilością zielonej cebulki. Proste ale wspaniałe wiosenne danie na obiad lub kolację. Polecam podać ją z ketchupem, sosem czosnkowym lub chrzanowym.
*forma do tarty 28 cm
Składniki: na ciasto:
300 g mąki pszennej
2 żółtka
1 jajko
150 g masła
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli na nadzienie:
8 jajek
150 wędzonego boczku
cebula
pęczek zielonej cebulki
ząbek czosnku
125 g mozzarelli
pomidor
sól, pieprz
Składniki ciasta zagnieść, ciasto rozwałkować i wylepić nim dno foremki do tarty. Wstawić do lodówki na około dwie godziny. Następnie nakłuć ciast widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C, piec około 20 minut.
Cebulę i czosnek posiekać, boczek pokroić w kostkę. Wszystko razem podsmażyć. Jajka lekko rozbełtać z solą i pieprzem, dodać zieloną cebulkę i boczek.
Na podpieczony spód wylać nadzienie jajeczne.
Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż jajka całkowicie się zetną, czyli około 20 minut.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/05/tarta-jajeczna-z-boczkiem.html