ßßß Cookit - przepis na Cebulowy quiche z chipsami z boczku

Cebulowy quiche z chipsami z boczku

nazwa

Wykonanie

Miłośnicy wszelakich kruchych tart będą tym daniem zachwyceni, proste smaki współgrające ze sobą tworzą pyszny obiad czy ciepłą kolację,warto choć raz skorzystać z tego przepisu na to proste danie. Mówiąc nieskromnie było pysznie!
Składniki
Na kruchy spód:
250 g mąki pszennej
125 g masła
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
5 cebul
10 dag wędzonego boczku
2 łyżki oleju
3 jajka
100 g sera żółtego-radamer
3/4 szklanki śmietany 18%
sól morska do smaku
pieprz grubo mielony do smaku
Sposób przygotowania
Do miski przesiać mąkę dodać pokrojone na kawałki masło sól, dodać żółtko oraz wodę i siekaczem do ciasta kruchego wyrobić ciasto, gdy już się połączy zagnieść rękami kulę i wylepić czy rozwałkować w okrągłej formie do tarty wysmarowanej masłem o śr 24 cm -dno i boki po nakłuwać widelcem włożyć do nagrzanego do 190*c piekarnika i podpiec 10 minut
Cebulę obrać pokroić w cienkie piórka zeszklić na patelni na oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach boczek pokroić na cienkie paski. Jajka ubić na puszystą pianę zmiksować ze śmietaną.
Na podpieczonym spodzie rozłożyć cebulę posypać wiórkami sera, zalać masą jajeczno-śmietanową ułożyć plasterki boczku.
Wsadzić do nagrzanego piekarnika do 190*c i piec 10 minut po czym temp zmniejszyć do 180*c i piec około 20 minut. Podawać pokrojoną po wyjęciu z piekarnika.
Życzę smacznego...:)
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/01/cebulowy-quiche-z-chipsami-z-boczku.html