ßßß Cookit - przepis na Przepisy na każdy dzień

Przepisy na każdy dzień

nazwa

Wykonanie

Przekąski, zakąski na imprezę cz. 1
Składniki
Bruschetta
12 kromek chleba tostowego
3 łyżki miękkiego masła
1 ząbek czosnku
bazylia, oregano, estragon
2 średnie pomidory bez środka
garść oliwek
0,5 czerwonej cebuli
Dip
1 puszka pomidorków pelatti
2 łyżki świeżej bazylii
2 łyżki startego parmezanu
środki od pomidorów
pieprz, sól do smaku
1 łyżka śmietany
Ślimaczki z łososiem
2 placki tortilli
200 gram wędzonego łososia
3 łyżki kapary
2 garści rukoli
serek typu almette (u mnie czosnkowy)
suszone pomidory
Sposób przygotowania
Bruschetta
Krok 1
Z kromek chleba wykroimy okręgi. Masło mieszamy z ziołami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Smarujemy i pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia. Pomidorki sparzamy, zdejmujemy skórkę, wyjmujemy środki. Kroimy w kostkę razem z cebulką i oliwkami. Mieszamy. Nakładamy na przygotowane grzanki. Jemy wraz z dipem:)
Dip
Krok 2
Pomidorki z puszki blendujemy ze środkami z pomidorków, bazylią, solą i pieprzem. Następnie dodajmy parmezan i śmietaną, przekładamy do garnka i gotujemy ok. 4 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ślimaczki z łososiem
Krok 3
Tortillę smarujemy serkiem, układamy warstwowo rukolą, pokrojone w kostkę pomidorki, łososia i kapary. Zawijamy jak naleśnik. Odkładamy w folii aluminiowej na godzinę do lodówki. Następnie kroimy.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/06/9262/przekaski-zakaski-na-impreze-cz-1