Wykonanie
Spaghetti składające się ze składników, które zawsze egzystują w mojej kuchni. Przygotowanie jest ekspresowe. Idealne danie na te dni, kiedy nie mamy czasu, czy pomysłu na obiad. Proporcje nie są tu aż tak istotne- każdy może dać tyle wybranych składników, ile lubi. :)
Składniki:
szpinak (u mnie mrożone liście) ok 200gkilka
suszonych pomidorówgarść zielonych
oliwekząbek
czosnkumakaron pełnoziarnisty spaghetti- ok 250g (liczymy 125g na osobę)kawałek
parmezanu (pominąć w wersji wegańskiej)
sól morska,
pieprz grubo mielony,
bazyliałyżeczka
masła2 łyżki zalewy z
pomidorówPrzygotowanie:
Makaron ugotować, odcedzić.
Szpinak ugotować z łyżeczką
masła i ząbkiem
czosnku, odcedzić.
Oliwki i
pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Parmezan zetrzeć na tarce.Wrzucić na patelnię odcedzony
szpinak,
pomidory,
oliwki, stopniowo dodawać
makaron, całość wymieszać. Doprawić
pieprzem,
solą i
bazylią.Dodać 2 łyżki zalewy z
pomidorów i całość dobrze wymieszać.Nakładać na talerze, posypać
parmezanem.Smacznego. :)